SDA OČITO PLAĆA CIJENU ZBOG NEPRISTANKA NA IZMJENE IZBORNOG ZAKONA! AVDIĆ ZA HAYAT: VLAST SE MOŽE FORMIRATI BEZ HDZ-A

Admir Jamaković 12/11/2022

Kako vrijeme odmiče, sve je više kombinacija za uspostavu vlasti na višim nivoima.

Neki imaju svoje želje za koje će se pitati i oni drugi i treći. Neki se već vide u vlasti i biraju pozicije, ali je pitanje šta će biti na kraju. Dodik i Čović čvrsto se drže za ruke dok se stranke, koje vole predznak probosanske, i dalje nadmeću umjesto da se ujedine.

Hoće li doći do prosvjetljenja ili će glavnu riječ voditi oni koji ne vole ovu državu? Može li i hoće li proraditi patriotizam i svijest o potrebi političke odbrane BiH?

O tome je u emisiji „7 plus“ Hayat TV-a govorio Avdo Avdić, novinar i urednik portala Istraga.ba.

On je kazao da je problem što se razgovara o tome da ćete pristati na uslove koje postavlja Dragan Čović.

  • Došli smo u situaciju da svaki razgovor s Čovićem znači i opasnost od izdaje. On je carinik na ulazu u vlast. Neko je ubijedio lidere političkih partija u Sarajevu da se bez Čovića ne može formirati Vijeće ministara BiH – može. Ako bi sve stranke iz Sarajeva išle zajedno, mogle bi formirati vlasti i bez Čovića i bez Dodika na nivou BiH. Drugo je što neke međunarodne strukture ne žele takvu vlast, što su promijenili Izborni zakon da ostave Čovića u vlasti – kazao je Avdić.

Podsjetio je i na izjavu lidera SNSD-a Milorada Dodika da se „muslimani pate“ i da će on i Čović odlučiti ko će biti u vlasti od Bošnjaka.

  • Raspisan je konkurs za bošnjačkog Dritana. Postoje dva bloka koja se nadmeću ko će veću uslugu napraviti Čoviću. Ako bi SDA, SDP, DF, NiP, NES i Naša stranka bili zajedno, imaju 24 mandata, a Dodik i Čović zajedno imaju 12. Dakle, duplo više mandata imaju političke partije iz Sarajeva. Onda Čović i Dodik kažu vi ćete se dogovoriti, ko bude dao više, bit će naš partner – kazao je Avdić.

Dodao je kako su se stranke u Sarajevu podijelile na dva i imaju po 12 mandata. Podsjetio je i da Čović više ne koristi raniju retoriku.

  • Mediji pod kontrolom HDZ-a više nisu agresivni kako su bili. Utihnula je priča o trećem entitetu jer ga je neformalno dobio izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH. Jedan glas iz Sarajeva vrijedi kao 0,3 glasa u Mostaru i Širokom Brijegu – istakao je Avdić.

Smatra da ako postoji želja opozicije da formira vlast bez HDZ-a, to je moguće uraditi.

  • Čović kaže da želi predsjedavajućeg Vijeća ministara, dobit će ga. Dodik kaže da trazi Ministarstvo vanjskih poslova, vjerovatno će ga dobiti. Nije stvar samo Vijeća ministara i ministarskih pozicija, nego i politike, pod kojim ćete uslovima ući u vlast. Šta ako Čović postavi da se u Predstavničkom domu Parlamenta BiH usvoji njegov prijedlog izmjena Izbornog zakona. Vidimo da predsjednik SDP-a Nermin Nikšić govori da se razmatra mogućnost izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH gdje bi se članovi Predsjedništva iz FBiH birali indirektno. Istovremeno, zvaničnici RS-a kažu da su za direktan izbor. Da li nam se to prijeti novom asimetrijom? Imate situaciju da samo čekate koliko će Čović visoko podići ljestvicu – dodao je Avdić.

Prema njegovim riječima Čović odlučuje ko će ući u vlast iako ima četiri mandata, a Konaković, Forto i Nikšić zajedno imaju deset.

  • Dakle, 2,5 puta više i oni njemu idu na noge. SDA sama ima dva puta više mandata, njih niko i ne zove. Očigledno se mora poštovati legitimnost kada je u pitanju hrvatski nacionalni korpus, a ne bošnjački nacionalni korpus. Legitimni predstavnici u hrvatskom korpusu nisu isti kao legitimni predtavnici u bošnjačkom. Zašto vi sa kapitalom od 10 zastupnika pristajete na uslove sa grupacijom koja ima četiri – kazao je Avdić.

Smatra da je evidentno da su upleteni međunarodni zvaničnici da se SDA izbaci iz vlasti.

  • Tu nema dileme. SDA očito plaća cijenu nepristanka na izmjene Izbornog zakona. To je sigurno. To se vidi po nastupu, prvenstvo američkih zvaničnika. Od Gabrijela Escobara pa na dalje. On čak kritizira i Islamsku zajednicu BiH jer je iznijela svoj stav! Evidentno je da SDA plaća cijenu zbog nepristanka na izmjene Izbornog zakona koje je kasnije nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Neko će biti kažnjen što nije pristao na izmjene Izbornog zakona, a neko nagrađen što je na sastancima govorio da im treba dati – pojasnio je Avdić.

Komentirao je i sramotne izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Kaže da to i ne bi bio veliki problem da je Milanović usamljen.

  • Izađe Milanović i kaže da će hrvatska poslati vojnike u BiH, a onda Grlić Radman šalje dopis NATO-u i kaže da će uslovljavati budućim operacijama ako ne dopustite da uđu u BiH kao mirovne snage – rekao je, između ostalog, Avdić.

(A. J.)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši