PA ZAR I VI ‘BRAĆO TURCI’: KO JE ODOBRIO DA SE EVROPOM FILMOM BOŠNJACIMA STAVLJA SO NA RANU?

Hayat 12/11/2022

Šok i nevjerica.

Tako se u najkraćem mnogi građani Bosne i Hercegovine, posebno Bošnjaci, primili današnju vijest da je turska dijaspora u Njemačkoj omogućila spornu premijeru filma Borisa Malagurskog “Republika Srpska: Borba za slobodu” u kojem se negira genocid u Srebrenici i izjednačava uloga žrtava genocida i zločinaca.

Brojne svjetske poznate ličnosti, organizacije za ljudska prava, političke partije i nevladine organizacije podigle su glas kako do premijere u brojnim evropskim gradovima ne bi došlo. I dok su širom Evrope projekcije otkazivane, autori ovog sramnog filma uspjeli su u svojoj nakani te je on prikazan u prostoru koje je iznajmilo Udruženje navijača kluba Fenerbahče u Gelsenkirchenu!

I tako su zabili ‘nož u leđa’ Bošnjacima. A ovaj čin više boli jer propust nisu napravili neki tamo ljudi, već prijateljski, ‘bratski’ narod – Turci.

Čini se da je ovo samo još jedan u nizu dokaza da je prijateljstvo i ‘bratstvo’ samo deklarativno i završava se na lijepim riječima. Jer, dok turske investicije idu u Srbiju, otvaraju fabrike i nova radna mjesta, u BiH se iz Ankare i Istanbula uglavnom šalju „ljubav i selami“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje kupovinu dronova Bayraktar i oružja od Turske… Takve i slične saradnje između BiH i Turske nema. U prilog tome govore i podaci o stranim investicijama u našu zemlju prema kojima Turska nije ni među prvih deset. 

Boris Malagurski, autor sramnog filma kojim se falsificiraju činjenice i prekraja historija

Ipak, Bošnjaci nad kojima je počinjen genocid, od Turaka su u najmanju ruku očekivali da budu na njihovoj, a ne na strani njihovih dželata i agresora. Ovim je omogućeno da se historijske činjenice iskrivljuju i da se laž širi u srcu Evrope!

Prosto je nevjerovatno da su projekcije ovog sramnog djela otkazivane u brojnim evropskim gradovima, a da su to dozvolili oni za koje Bošnjaci misle da se na njih mogu osloniti. Sramotno.

Stiglo je izvinjenje iz pomenutog udruženja u Gelsenkirchenu. Prekasno, šteta je već napravljena.

  • Osobu koja je došla u našu udrugu 22. oktobra i željela iznajmiti našu dvoranu 24. oktobra smo pitali za koju namjenu želi iznajmiti, kao i u prethodnim prijavama, osoba je rekla da će održati druženje u dvorani i nikada nije izjavio da će taj užasni film biti prikazan – naveli su iz ovog udruženja te uputili izvinjenje „braći Bošnjacima“.

Ne želeći da budemo prosti, ali kod nas su stari ljudi uobičavali reći: Poslije…., nema kajanja“.

(H. V.)

Komentariši