Kad prava država odgovori na ustaške pokliče

Od kluba hrvatske dijaspore u Australiji zatraženo je da zbog ustaških pozdrava na tribinama organizira edukacijski antirasistički program u samom klubu i u radu s navijačima; zamislite to negdje na Balkanu.

12 Nov 2022

Mogli bi konačno prevladati rupetine u obrazovanju, naučiti da je historija bitno drugačija od onog što su ih učili u njihovim domovima ili nacionalnim klubovima, piše autor (Pixsell)

Australski nogometni savez očitao je nedavno sjajnu lekciju svojim sportskim kolegama s prostora bivše Jugoslavije. Nakon što su navijači kluba FC Sydney United u finalu nacionalnog kupa privrženost svom “hrvatskom“ klubu pokazali oboružani ustaškim zastavama i s uzdignutom desnicom skandirali ustaški pozdrav “Za dom – spremni”“, klub je kažnjen s 15.000 dolara.

Premda drugoligaš, koji se nekako dokopao finala, Sydney United će bez sumnje taj neveliki iznos brzo pokriti, posebno jer ustašofila, ne samo u toj državi, ima dovoljno da doniraju i puno veći novac samo da im srce zaigra kad krene ustaško kolo. Preboljet će i što je osmoro navijača izbačeno sa stadiona. Ma, preboljet će i ona dvojica kojima je izrečena doživotna zabrana dolaska na nogometne stadione.

Neće, doduše, biti sretni što će Australski nogometni savez novac uplaćen od kazne iskoristiti za edukativne programe i radionice kojima je cilj suzbijanje diskriminacije u australskom društvu, ali što da se radi. Bolje i to nego da ih izbace iz svih natjecanja koja su pod ingerencijom Saveza što im je ozbiljno prijetilo, jer su “Za dom – spremni!“ urlali i za vrijeme ceremonije “Welcome to the Land“. koja se održava na finalu kako bi se ukazalo na činjenicu da je zemlja na kojoj je izgrađen stadion izvorno pripadala Aboridžinima.

Pet uvjeta koji će zaboljeti

Nešto drugo je u pitanju. Nešto što će ih itekako zaboljeti. Kako je ponašanje Unitedovih navijača ocijenjeno kao “izrazito uvredljivo“ i da će u slučaju ponavljanja istog djela biti kažnjeni oduzimanjem bodova ili zabranom igranja kupa na tri godine, odnosno i izbacivanjem iz lige, FC Sydney Unitedu određeno je pet uvjeta, koje uz plaćanje financijske kazne, mora ispuniti ako želi i dalje igrati nogomet na nacionalnoj razini. Svih pet vezani su uz organizaciju edukacijskog antirasističkog programa u samom klubu i u radu s navijačima. I to, kako je posebno naglašeno, „predanu edukaciju i rad u borbi protiv rasizma, kontinuirani volonterski rad s Aboridžinima kao autohtonim narodom u Australiji i sa židovskim zajednicama, kao i provedbu kulturnih inicijativa unutar kluba i kodeksa ponašanja navijača“.

Ima li gore? Dobar dio ustašonostalgičara sigurno bi radije izabrao guljenje krumpira nego slušao predavanje u nekoj od židovskih općina o holokaustu i nacističkom pogromu više od šest milijuna Židova čemu su u okviru svojih mogućnosti pridonijeli i hrvatski kolaboracionisti koje australska emigracija i dalje zdušno podržava. Možda bi čak odgulio koji tjedan u zatvoru samo da ne mora gledati Schindlerovu listu ili naučiti svirati didžeriduz, tradicionalni drveni aboridžinski instrument. Te su kazne puno teže. Toliko su teške da bi mogle kod nekih proizvesti puno efikasniji rezultat, nego puka represija. Mogli bi konačno prevladati rupetine u obrazovanju, naučiti da je povijest bitno drukčija od onog što su ih učili u njihovim domovima ili nacionalnim klubovima. Mogli bi se – zašto ne? – zamisliti nad onim što su napravili na utakmici pa okrenuti ploču, promijeniti mišljenje i kasnije sami utjecati na one s kojima su do jučer dijelili svjetonazor.

Zamislite da se tako nešto napravi ovdje kod nas. Zamislite da naše “autohtone“ ustaše moraju ići u Jasenovac, tamo pogledati sve one grozne snimke, slušati svjedočenja preživjelih, pokloniti se ispod Kamenog cvijeta, pomoliti se za sve žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost. Zamislite da moraju otići u duboku ličku šumu u Jadovno gdje su ustaše bacali u jame one koji su bili “krive“ nacionalnosti.

Zamislite da se naši “autohtoni“ četnici nakon što urlaju “Nož, žica, Srebrenica!“ kazne tako da moraju otići u Memorijalni centar Potočari i vide sve one mezare, da saslušaju predavanje, pogledaju filmove. Zamislite to…

Teško je to zamisliti kod nas

Da, teško je i zamisliti, kamoli realizirati, jer u sredinama u kojima se praktički do jučer skandiranje jedne tribine “Za dom…“, odzdravljanje druge “…spremni!“, pa zajedničko aplaudiranje nazivalo “fantastičnom atmosferom na stadionu“ kojom je bila oduševljena i donedavna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović (da dublje u povijest ne ulazimo), takve ideje teško prodiru. Kako bi to proveli u državi u kojoj je nogometaš koji s terena poziva mikrofonom publiku da mu se pridruži u ustaševanju “kažnjen“ tako da ga je Hrvatski nogometni savez postavio za pomoćnog trenera reprezentacije.

Radi se, ako niste upoznati, o Joeu Šimuniću, australskom Hrvatu, kojeg je Svjetska nogometna asocijacija prije devet godina zbog pozivanja gledalaca da mu odgovore na ustaški usklik “Za dom…“ kaznila s 10 utakmica neigranja, jer se radi o “diskriminirajućem pozdravu kojim je uvrijedio dignitet skupine ljudi na rasnoj, religioznoj i etničkoj razini“, i još mu pukla kaznu od 30.000 švicarskih franaka, nakon čega je na portalu jednih dnevnih novina provedena anketa što misle čitaoci. Rezultati? Predvidljivi. Više od pola anketiranih smatralo je da je kazna sramotna, jer pozdrav “Za dom…” nije ustaški.

A i kako bi mislili drukčije kad slušaju Marka Perkovića Thompsona, čiji najveći hit “Čavoglave“ počinje upravo istim tim ustaškim pozdravom koji puni dvorane po Hrvatskoj, lakše nego Hajduk stadion na Poljudu. Doduše, sve teže mu je preći granicu, jer na zapadu više nije poželjan. Ali, koga briga? Ustašofilima taj zapad ionako nije zanimljiv. Ako im se negdje već ide, radije će na finale kupa u Australiju. Tamo je (još uvijek) njihova ekipa.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.IZVOR: AL JAZEERA


  • Goran BorkovićGoran Borković je apsolvirao komparativnu književnost i filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Radio je u magazinima Vjesnik, Feral Tribune i Forum.

POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BLOG

POPULARNO

Komentariši