Erdogan: Biden krije Fetulaha Gulena

Erdogan: Biden krije Fetulaha Gulena

Foto: Agencije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je američki predsjednik Džozef Bajden namjerno u Pensilvaniji sakrio Fetulaha Gulena, kojeg Ankara optužuje za organizovanje pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine.

“Ko štiti Gulenove pristalice? To je, prije svega, Grčka. Oni bježe u Grčku, bježe u Evropu. Uvijek su bježali tamo. Žive u Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD, a SAD kriju Gulena. Ko ga krije? Bajden ga krije. Dali su mu ogromnu vilu u Pensilvaniji u kojoj živi”, rekao je Erdogan novinarima.

Turska Vlada smatra transnacionalni islamski pokret Gulena terorističkom organizacijom i optužuje ga za podstrekavanje neuspjelog pokušaja državnog udara 2016. godine.

Gulen i njegovi sljedbenici odbacuju tu tvrdnju.

Više od 80.000 ljudi, uključujući državno i vojno osoblje, civilne aktiviste, novinare i nastavnike, uhapšeno je u Turskoj pod optužbom za terorizam, a oko 150.000 javnih službenika i vojnog osoblja otpušteno je ili suspendovano sa posla zbog sumnje da su povezani sa Gulenovim pokretom.

(Vijesti.ba / Srna)

Komentariši