Britanija: Povlačenje iz Hersona poniženje za Rusiju

Britanija: Povlačenje iz Hersona poniženje za Rusiju

Foto: Agencije

Velika Britanija je rekla da je rusko povlačenje iz jedinog pokrajinskog središta u Ukrajini koje je osvojila otkako je započela svoju invaziju u februaru još jedno poniženje njezine vojske, no i da Moskva nastavlja predstavljati prijetnju.

“Najavljeno rusko povlačenje iz Hersona označava za njih još jedan strateški neuspjeh. U februaru, Rusija nije uspjela zauzeti nijedan od svojih glavnih ciljeva osim Hersona. Sada kada je i on predan, obični građani Rusije se sigurno pitaju čemu sve ovo”, rekao je danas britanski ministar obrane Ben Wallace.

“Ruska vojska je pretrpjela ogromne gubitke”

Rusko povlačenje u petak predstavlja treće značajnije povlačenje u ratu i prvo je koje uključuje prepuštanje tako velikog grada kao što je Herson. Wallace je kazao da je ruska vojska pretrpjela ogromne gubitke u zamjenu za međunarodnu izolaciju i poniženje, a da će Ukrajina nastaviti dalje uz podršku Britanije i međunarodne zajednice.

“I premda je povlačenje dobrodošlo, nitko neće podcijeniti prijetnju koju i dalje predstavlja Ruska Federacija”, zaključio je Wallace.

(Vijesti.ba / Hina)

Komentariši