Preporuka za planinarski vikend: Planina kojom caruju jezera

Treskavica je posebno lijepa u jesen, kada njene šume dobiju čarobne boje i poseban bajkoviti ugođaj.

11 Nov 2022

Veliko jezero je najveće na Treskavici (Ustupljeno Al Jazeeri)

Treskavica je najviša planina sarajevske regije. Zanimljivo je da najviši vrh Treskavice ima dva ravnopravna imena: Pakliješ i Ćaba. Prvi je kartografski, a drugi iz naroda – prema običaju da su se gorštaci sa turovske strane planine penjali na njen vrh da bi klanjali i molili za rod, porod i sretan život. Utemeljenje ovom imenu daje i činjenica da se obližnje stijene i danas zovu Ćabenske (ovdje možemo reći da se još nekoliko vrhova u Bosni i Hercegovini zovu Ćaba ili Mala Ćaba, po istim narodnim običajima).

Na koncu, najviši vrh Treskavice ima i treće ime – Đokin toranj. Naime, prije posljednjeg rata (1992-1995), na Ćabi je izgrađeno malo sklonište, po uzoru na ona na Troglavu ili Mosoru. Budući da njegov graditelj Rade Lasić nije htio da se zove po njemu, toranj je dobio ime po idejnom začetniku njegove gradnje Đoki Petroviću.

Treskavica je, svakako, jedna od najljepših planina u Bosni i Hercegovini. Ovaj epitet priskrbila je, prije svega, brojnim jezerima na čijim se površinama umnožava ljepota vrhova koji ih nadvisuju. Treskavica je bogata vodom i brojnim jezerima, sve ljepše od ljepšeg. Na planini se nalazi šest značajnih jezera: Bijelo (1.697 mnv), Crno (1.675 mnv), Platno (1.570 mnv), Veliko (1.550 mnv), Suho (16.30 mnv) i Jezero pod Čardakom (1.220 mnv).

Bajkovite šume Treskavice (Ustupljeno Al Jazeeri)

Vrijedi podsjetiti da je na lokaciji Kozija luka bio izgrađen prekrasan planinarski dom „Josip Sigmund“, čijoj su se ljepoti divili planinari iz cijele bivše Jugoslavije. Na žalost, tokom proteklog rata, na Treskavici su vođene brojne ratne operacije, te je ovaj dom zapaljen, a ostala su i minska područja, koja nisu do kraja očišćena.

Ipak, planinari zalaze na Treskavicu i penju se na njene vrhove. Savjet je da se striktno držite markiranog puta i ugaženih staza, gdje je vjerovatnost da ćete naići na minu minimalna. Svaki odlazak na Treskavicu, kao i na druge planine, je na vlastiti rizik.

Inače, Treskavica je posebno lijepa upravo u jesen, kada njene šume dobiju čarobne boje i poseban bajkoviti ugođaj.

Upravo je zbog toga moj, prijedlog kružna tura kojom ćete se popeti na jedan vrh i obići dva jezera. U međuvremenu mnogo šume, koja će vas počastiti novi izgledom i obilnim količinama ljekovitog ozona.

VELIKA KRUŽNA TURA

Turovi – Sustavac – Oblik – Crno jezero – Veliko jezero – Kozja luka – Sustavac – Turovi

PRISTUP

Magistralnim putem Sarajevo – Foča idemo do mjesta Trnovo. Ovdje se odvojiti lijevo, ukoliko se krećete iz pravca Sarajeva, sve do središta sela Turovi. Tu parkirati, a postoji i mogućnost da se terenskim vozilom odvezete do planinarskog objekta Sustavac (trenutno nema stalnog skrbnika.)

OPIS

Prvih sat vremena idemo makadamskim putem do malog planinarskog objekta Sustavac (koji je povremeno otvoren), gdje je raskrsnica puteva.

Mjesto je pogodno za kraću pauzu, a moguće je i opskrbiti se vodom za nastavak puta. Ovdje je i raskrasnica – pravo je put za Kozju Luku, a mi ćemo desno prema Obliku (1.876 mnv). Narednih dva sata penjemo se kroz gustu šumu sve do podnožja Oblika, gdje je livada sa otvorenim pogledom na njegovu sjevernu stijenu – preko koje vode brojni alpinistički usponi.

Markirana staza dalje vodi sve ispod stijene, da bi se okrenula lijevo, na sjeverno rame Oblika, odakle je do vrha još dvadesetak minuta. Treba napomenuti da se kod pristupa vrhu odvajamo sa glavne staze (prema Crnom jezeru), pa je, nakon penjanja na vrh, potrebno vratiti se do mjesta gdje smo stazu napustili.

U nastavku ture, ugodno se krećemo preko livada i kroz mirišljivu klekovinu, sve do Crnog jezera, koje je biser Treskavice. Ako je lijep dan, ovdje se možemo i okupati. Od Crnog do Velikog jezera je pola sata hodanja, preko cvjetnih livada i mjestimičnih šuma. Dok se okolni vrhovi ogledaju na površini jezera, ovdje ste zaslužili veliku pauzu da bi povratili energiju i ultimativno napravili fotografije koje ćete kasnije rado pogledati.

Vrh Oblik u jesenjem ambijentu

U nastavku ove kružne ture spuštamo se prema Kozjoj Luci (lokacija gdje je prije posljednjeg rata bio planinarski dom), pa potom, niz strmi šumski pasaž, na makadamski put, kojim se krećemo sve do Sustavca, pa potom i do polazne tačke.

Ova će tura iz vas izvući i posljednji atom snage, ali će vas također napuniti pozitivnom energijom koja će vas držati sve do narednog vikenda.

***

Visina ishodišta: 930 metara; visina vrha: 1.876 metara; ukupni uspon: 946 metara.

Vrijeme: Turovi – Sustavac jedan sat; Sustavac – Oblik dva i po sata; Oblik – Veliko jezero jedan i po sat; Veliko jezero – Turovi dva i po do tri sata; ukupno sedam i po do osam sati (18,5 kilometara).IZVOR: AL JAZEERA


  • Zehrudin IsakovićZehrudin Isaković je po obrazovanju magistar komunikologije, po zanimanju novinar, po opredjeljenju zaljubljenik u planine. Autor je popularnog serijala ‘Vrhovi Balkana’, brojnih putopisnih filmova o planinama širom svijeta, te mnogih djela publicistike. Dobitnik je više regionalnih nagrada za svoja filmska ostvarenja. Deset godina bio je direktor Federalne novinske agencije (FENA).

POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BLOG

POPULARNO

Komentariši