Hijerarhija moći: Može li šef Wagnera postati ruski ministar odbrane?

Sa porazima ruskih trupa u Ukrajini raste ‘važnost’ Wagnerovih plaćenika, a zapadni mediji otkrivaju kako se u posljednje vrijeme Jevgenij Prigožin sve više oglašava kao kritičar ruske vojske.

Iako zapravo nije kuhar, Jevgenij prigožin nosi nadimak ‘Putinov kuhar’ (Arhiva)

Jasmin Agić 11 Nov 2022

O paramilitarnoj grupi Wagner mnogo je pisano, ali sve dok nedavno Jevgenij Prigožin nije „priznao“ kako je on osnivač vojske, koja se danas u Ukrajini bori uz bok regularnim ruskim trupama, svako povezivanje ovog kontroverznog ruskog oligarha, kako ga opisuju zapadni mediji, sa grupacijom Wagner, moralo se smatrati nekom vrstom publicističke spekulacije.

Kako prenosi bitanski Guardian Prigožin je svoje priznanje ilustrovao zanimljivom anegdotom i precizno datirao vrijeme nastanka grupe.

“Sam sam čistio staro oružje, sam sam slagao pancirke i pronašao stručnjake koji bi mi u tome mogli pomoći. Od tog trenutka, 1. maja 2014. godine, rođena je grupa patriota, koja je kasnije nazvana Wagnerov bataljon”, rekao je Prigožin.

Kako dalje piše Guardian grupa Wagner je optužena za kršenje ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Libiji, Srednjoafričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku.

Ako se o Prigožinu zna da je vlasnik catering kompanije koja organizuje posebne domjenke u Kremlju navodni suosnivač grupe, Dmitrij Utkin, i dalje je velika nepoznanica zapadnim medijima i političkim analitičarima.

O tom samozatajnom bivšem oficiru GRU-a zna se da je povezan s krajnjom desnicom i vjeruje se da je grupu nazvao po Hitlerovom omiljenom kompozitoru.

SAD i Evropska unija uvele su sankcije Prigožinu i Utkinu zbog njihove uloge u Wagneru, piše Guardian.

Otvaranje Wagnerovih prostorija u raznim dijelovima Rusije pokazuje Prigožinovu smjelost da djeluje na otvorenom (Reuters)

Uloga grupe u vojnim sukobima

Svoju priču o Prigožinu The New York Times je fokusirao na ulogu Wagner grupe u vojnim sukobima i konfliktima u kojima su pripadnici pokazali brutalnost i nemilosrdnost.

Wagner se sastoji od niza ruskih plaćeničkih skupina i s vremenom je evoluirao kako bi više funkcionirao kao privatni vojni poduzetnik za Moskvu, piše NYT pojašnjavajući složenu strukturu grupacije.

UN-ovi istražitelji i borci za ljudska prava optužili su Wagner za ciljanje civila, vođenje masovnih pogubljenja i pljačku privatne imovine u zonama u kojima je djelovala. Prisustvo Wagnerovih snaga zbiilježeno je u Siriji, Libiji i Srednjoafričkoj Republici, piše NYT.

The New York Times još piše kako je njihova vidljivost postala najočiglednija u ratu u Ukrajini gdje su „preuzeli aktivniju ulogu, pojačavajući snage regularne ruske vojske na istoku zemlje“.

Iz videosnimaka objavljenih na društvenim mrežama postao je očigledno da vođe grupe sve više pripadnika „regrutiraju iz ruskih zatvora i obično djeluju na udaljenosti od ruske vojske, što je omogućilo Kremlju da umanji značaj svojih vojnih gubitaka i odvrati odgovornost za zločine počinjene na bojnom polju“, piše The New York Times.

Prigožinovo priznanje uslijedilo je nekoliko sedmica nakon što je viđen kako u videu, čiju je autentičnost potvrdio The New York Times, „obećava ruskim zarobljenicima da će biti pušteni u zamjenu za borbenu turneju na prvim linijama u Ukrajini“.

Kako piše The New York Times to je prvi poznat put da je „proces zapošljavanja/regrutovanja u Wagner grupu snimljen kamerom.

(Reuters)

Loše stanje ruskih trupa

Prigožinovo priznanje vlasništva nad Wagner grupom koincidira sa izuzetno lošim stanjem ruskih trupa u Ukrajini piše The Washington Post. Jevgenij Prigožin je navodno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom podijelio svoje sumnje o ratu u Ukrajini, piše list.

Dok su u septembru kružili izvještaji o ruskim gubicima u Ukrajini, jedan član kruga Vladimira Putina izrazio je predsjedniku zabrinutost oko načina na koji Kremlj vodi rat. The Washington Post je pisao da je osoba od povjerenja Jevgenij V. Prigožin, ruski biznismen, ugostitelj i dugogodišnji Putinov saveznik.

Iako je Prigožin negirao pisanje The Washington Posta stoji da je nešto ranije nakon što je šef Čečenske Republike, Ramazan Kadirov, prozvao ruskog komandanta i više oficire, zbog toga što je Rusija izbačena iz Lymana u Ukrajini, Prigožin ponovio te kritike, izvijestio je BBC.

U potrazi za podacima iz Prigožinove biografije američki mediji došli su do sljedećih činjenica.

Rođen je 1. juna 1961. u Lenjingradu, sada Sankt Petersburgu u Rusiji. Prigožin je 1981. osuđen za napad, pljačku i prijevaru, prema sudskim dokumentima do kojih je došla Meduza, nezavisi ruski medij, piše Insider.

Prigožin (lijevo) se često opisuje kao ‘Putinov kuhar’, zbog kompanije koja sa Kremljom ima ugovore o ‘cateringu’ (Reuters)

Bivši zatvorenik

Osuđen je na 13 godina kaznene kolonije, ali je pušten nakon devet godina uslijed raspada Sovjetskog saveza.

Prema The New York Timesu, Prigožin je počeo svoj pohod na prehrambeni posao ubrzo nakon što je pušten otvorivši štand s hot dogovima.

Zatim je otvorio trgovinu prije nego što je pokrenuo lanac luksuznih restorana s nekoliko partnera u St. Petersburgu. Putin bi proslavio svoj rođendan na tom mjestu, izvijestio je Times.

Prigožin je osnovao jednu od svojih najvećih kompanija, Concord Catering, 1996. kada je počeo svoj restoranski posao, izvijestio je Wired.

Iako zapravo nije kuhar, piše The Times, ubrzo je dobio nadimak “Putinov kuhar”.

Krajem septembra Prigožin je priznao da je jedan od osnivača ruske plaćeničke grupe Wagner nakon što je godinama poricao umiješanost u organizaciju.

Wagner je osnovan 2014. Nije legalno registriran subjekt i plaćenici su ilegalni prema ruskom zakonu, navodi The Times. Ipak grupa se još uvijek često smatra de facto privatnom vojnom službom Kremlja.

Prema BBC-ju, Wagnerove trupe su prvi put raspoređene tokom ruske aneksije Krima.

U martu, odmah nakon izbijanja rata u Ukrajini, američki dužnosnici su rekli da je najmanje 1.000 boraca plaćenika raspoređeno u zemlju.

“Znamo da su tamo”, rekao je John F. Kirby, glasnogovornik Pentagona, na brifingu u martu. “I znamo da oni žele povećati svoju prisutnost tamo u Ukrajini.”

(EPA)

Poredba sa Arkanom

U svom autorskom tekstu u Jutarnjem listu hrvatski publicista Vlado Vurušić bavio se Jevgenijem Prigožinom. Znakovitog naslova „Jevgenij Prigožin, Putinov Arkan“ tekst je analiza ne samo vojnog stanja Rusije nego donosi i historijsku analogiju u kojoj Vurušić portretira Prigožinov angažman u Putinovoj hijerarhiji moći na istovjetan način kako je Željko Ražnatović Arkan imao tokom vladavine Slobodana Miloševića Srbijom.

„Putin stoga sve više sliči na Slobodana Miloševića, koji je stvarao paralelni paradržavni, paraobavještajni i paravojni sustav kao protutežu ‘legalnim državnim organima’. Prigožin je neka vrsta Putinova Arkana, slično kao Kadirov. Od paralelnog zapovjedanja (znamo da je toga bilo i u vrijeme domovinskog rata) – vagnerovci i kadirovci naspram regularne vojske, do paralelnih institucija u sjeni koje Putin izgrađuje radi vlastite sigurnosti“, piše Vurušić.

U svojoj analizi Vurušić ustvrđuje da postoje ozbiljni planovi da Putin sprema napraviti reorganizaciju vojno-odbrambenog vrha. Takva razmišljanja potiču loši rezultati ruske vojske na frontu i Prigožinove neprekidne kritike Armije i armijskog vrha, piše Vurušić.

„Prigožin i Kadirov kao Putinovi ljudi od povjerenja sve više ulaze u sukob s Armijom, čiji je imidž u ruskoj javnosti sve lošiji, a ministra obrane Sergeja Šojgua i šefa Generalštaba Valerija Gerasimova ‘na životu’ održava još samo Putin, a neki izvori navode da bi Putin Prigožina čak mogao postaviti za šefa ministarstva obrane“, piše Vurušić.

I sam se pozivajući na više zapadnih izvora i izvještaj Instituta za proučavanje rata (ISW), Vurušić piše kako Prigožinu „raste pollitička popularnost“.

„Pogotovo je opasan jer bi od vagnerovaca, a i uz Kadirovljevu pomoć, mogao učiniti stranačku vojsku. Prigožin je napao oligarhe da nisu dovoljno domoljubi, da su im važnije njihove milijarde od Rusije“, piše Vurušić.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE TEME

POPULARNO

Komentariši