DETALJNA ANALIZA AVDE AVDIĆA: “Sve kombinacije su moguće, ali ‘Trojka’ želi izbaciti samo SDA!” (VIDEO)

“Zato mislim da je veća odgovornost na SDP-u nego na Konakoviću. Konakovićeva partija je izašla iz SDA. Nije ni prva ni zadnja koja će možda nestati. Sve su bile u jednom trenutku na vrhuncu pa su onda nestale. Dakle, imate tri partije koje su vrlo bitne za BiH, za opstanak BiH – SDA, SDP i Naša stranka”, smatra Avdić.Foto: Screenshot / BIR TV

Ugledni bh. novinar Avdo Avdić gostovao je u programu televizije BIR gdje je komentarisao aktuelna politička dešavanja u našoj zemlji, ponašanje političkih stranaka u procesu formiranja vlasti ali i međunarodne zajednice.

Na početku razgovora je istakao da se dva bloka iz Sarajeva nadmeću ko će biti bolji pregovarač Dragana Čovića.

“Vi sada imate jasan blok HDZ-a i SNSD-a, oni su se postavili kao neupitni akteri buduće vlasti. Neupitni sudionici, a sve druge patrije treba da se natjeću za njihovu naklonost. To znači da će sve druge partije sa sjedištem u Sarajevu, odnosno probosanske partije, morati napraviti određene ustupke prema HDZ-u i SNSD-u, kako bi ih pustili u vlast”, kazao je Avdić.

Smatra da ništa u Mostaru konkretno nije dogovoreno, već je samo HDZ poslao poruku svojim partnerima iz Američke ambasade koja nastoji da napravi koaliciju.

“Bez obzira koliko Adil Osmanović govorio da to nije tačno. Tačno je da se pravi nova koalacija pod pokroviteljstvom Ambasade SAD i međunarodne zajednice i da se razmatra mogućnost da se pravi koalicija bez SDA”, kazao je Avdić.

Na pitanje šta je interes Ambasade SAD u BiH, Avdić kaže:

“Očigledno je došlo do promjene američke politike na Balkanu. Vidjeli ste saopćenje State Departmenta gdje optužuje vladu Kosova da vrši destabilizaciju Balkana. Vidjeli ste izjavu američkog ambasadora u Beogradu koji je jasno rekao da Kosovo mora napraviti Zajednicu srpskih opština na sjeveru, a to znači da mora pristati na Republiku Srpsku na teritoriji Kosova. A mi znamo najbolje šta je to. Onda imate politiku SAD u Crnoj Gori. Ne samo SAD već i neke evropske države podržavaju koaliciju okupljenu oko Dritana Abazovića koju čine prosrpske i proruske partije, koje su bile optužene da su organizirale pokušaj državnog udara onog dana kada je Crna Gora trebalo da opredijeli da će biti članica NATO-a.

SAD očigledno pokušava da smiri Balkan. Možda su njihove namjere dobre, ali to na terenu ne izgleda tako. Očigledno je da SAD u ovom trenutku pokušavaju da Balkan isporuče Zagrebu i Beogradu. Zagrebu je isporučena Federacija BiH kroz izmjene izbornog zakona i odluke u FBiH će se donositi u Zagrebu. Sa druge strane, vrši se pritisak na kosovske vlasti da one isporuče svoj dio vlasti Beogradu. Imate situaciju da Dritan Abazović direktno odgovara Beogradu.

Jasno je da se američka poltika na Balkanu promjenila. Milo Đukanović je opkoljen slično kao SDA u Bosni i Hercegovini. Šta ide u prilog toj politici? Ide u prilog dugogodišnja korupcija koja je bila prisutna kako u SDA, tako i u Đukanovićevoj stranci. SDA je godinama tolerisala korupciju u svojim redovima, kao i partija Mila Đukanovića. Sada se ta korpucija koristi za politički obračun sa Đukanovićem u Crnoj Gori i SDA u BiH”, kazao je Avdić.

O formiranju vlasti u BiH kaže da je “gotovo nemoguće istovremeno izbaciti SNSD i SDA iz vlasti, ali je moguće izbaciti SNSD i HDZ i o tome niko ne priča”.

“Duplo više glasova u Parlamentu BiH imaju političke stranke iz Sarajeva od bloka HDZ-SNSD, a imaju manju vrijednost. To je problem”, kazao je Avdić.

Na pitanje ko je najveći kočničar da se stranke u Sarajevu ujedine protiv HDZ i SNSD, Avdić kaže da je to SDP.

“Oni su ti koji trebaju da presude. SDP je jedna od najbitnijih partija za BIH. SDP je to što bi trebalo da daje balans između lijevih i desnih, unutar građanske BiH. Zato mislim da je veća odgovornost na SDP-u nego na Konakoviću. Konakovićeva partija je izašla iz SDA. Nije ni prva ni zadnja koja će možda nestati. Sve su bile u jednom trenutku na vrhuncu pa su onda nestale. Dakle, imate tri partije koje su vrlo bitne za BiH, za opstanak BiH – SDA, SDP i Naša stranka“, smatra Avdić.

Komentariši