Nobel za fiziku Francuzu, Amerikancu i Austrijancu

Nagrada im je dodijeljena za „eksperimente koje su obavljali sa spregnutim fotonima, za utvrđivanje kršenja Bellovih nejednakosti i za pionirsko postignuće u kvantnoj informacijskoj nauci“.

Kraljevska švedska akademija nauka objavila je da su trojica laureata, Francuz Aspect, Amerikanac Clauser i Austrijanac Zeilinger omogućili nastavak temeljnih istraživanja te su otvorili put za novu praktičnu tehnologiju (EPA)

04 Oct 2022

Naučnici Alain Aspect, John Clauser i Anton Zeilinger osvojili su Nobelovu nagradu za fiziku za postignuće ostvareno na području kvantne mehanike o ponašanju subatomskih čestica, čime su otvorili vrata za rad na superračunarima i u polju šifrirane komunikacije, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Praktična tehnologija

Nagrada im je dodijeljena za „eksperimente koje su obavljali sa spregnutim fotonima, za utvrđivanje kršenja Bellovih nejednakosti i za pionirsko postignuće u kvantnoj informacijskoj nauci“, saopćilo je u utorak tijelo koje dodjeljuje nagrade.

Kraljevska švedska akademija nauka objavila je da su trojica laureata, Francuz Aspect, Amerikanac Clauser i Austrijanac Zeilinger omogućili nastavak temeljnih istraživanja te su otvorili put za novu praktičnu tehnologiju.

„Sada imamo veliko polje istraživanja koje uključuje kvantne računare, kvantne mreže i sigurnu kvantno šifriranu komunikaciju”, navodi se u saopćenju.

Nagradu staru više od stoljeća, vrijednu 10 miliona švedskih kruna, dodjeljuje Kraljevska švedska akademija nauka.

Centralno mjesto

Nobelova nagrada za fiziku druga je koju Akademija dodjeljuje ove sedmice nakon što je švedski genetičar Svante Paabo u ponedjeljak osvojio nagradu za medicinu.

Nobel za fiziku često zauzima centralno mjesto među nagradama, jer su njome nagrađivana otkrića koja su preoblikovala način na koji vidimo svijet, a do sada su je dobili brojni poznati naučnika poput Alberta Einsteina, Maxa Plancka te Pierrea i Marie Curie.

Slijedi dodjela Nobelovih nagrada za hemiju, književnost, mir i ekonomiju.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši