BEZ SDA SE NE MOŽE FORMIRATI NITI NIJEDNA VLAST, OSTVARILI SU DOBAR REZULTAT: ANALITIČAR NUMANOVIĆ I O PREMIJERU NOVALIĆU

Mehmed Sultanović 03/10/2022

Iza nas su još jedni Opći izbori u BiH.

Neko je slavio, neko tugovao, jedni su prerano slavili, drugi opet prerano tugovali. Vidimo uglavnom nova/stara imena. Ono što je sigurno jeste da je pred novom vlasti u Bosni i Hercegovini težak posao.

Sve smo analizirali u našoj emisiji 7 Plus Hayat TV-a sa Seadom Numanovićenm političkim analitičarom.

Što se tiče sankcija Slobodanu Stankoviću, biznismenu koji je blizak Miloradu Dodiku, Numanivić smatra da je Stanković stekao poslove i ugled zahvaljujući političkoj podršci koju uživa od Milorada Dodika.

  • Sankcije Novaliću su očekivane. Imao sam prošle sedmice tu inforamciju. Bilo je varijanti uvesti ih prije ili poslije izbora. Objašnjene je zanimljivo, navodno zbog pisma penzionerima. Međutim, to je sport svih viđenih političara u BiH i jako me zanima da li će se isti princip koristiti za ostale. Američki ambasdor Murphy je uspio u tome da BiH bude među pet država prema kojima se uvode sankcije – govori Numanović za Hayat.

Dodao je kako postoji nevladino tijelo u SAD-u koje odlučuje o sankcijama, kome i kada će ih uvesti.

  • Spiskovi dolaze i iz Ureda Visokog predstavnika i od ambasade. Amerikanci su otvoreni za sugestije međunarodnih insitutcija i imaju nekoliko mehaniazama, osim Daytona, tu je i borba protiv korupcije – pojasnio je.

VIŠE NA WEBU

Pogledajte preliminarne rezultate za Parlamentarnu skupštinu BiH

Kaže kako su Cvijanović i Komšić bili očekivani u Predsjedništvu, ali ne i Bećirović.

  • Šarović je ponižen. Očekivao sam tješniju utrku za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka. Očekivao sam da će se Izetbegović tijesno provući. Rezultati su zanimljivi. Kada vidite rezultate, puno toga se otkriva. SDA je ostvarila dobar rezultat, imaju velik skok zastupnika na svakom nivou, pokazuju se kao faktor bez kojeg se ne može formirati nijedna vlada, ali to je najveća kazna za SDA. Međunarodna zajednca ne želi vidjeti SDA u vlasti. Nastoje napraviti većinu koji će praviti HDZ i Trojka. Prema trenutnoj matematici, nemaju većinu za to. Ono što otkrivaju rezultati glasnja jeste da je biračko tijelo pokazalo naklonost prema SDA, ali ne i prema Izetbegoviću. Od SDA će se tražiti ustupci, da ne učestvuje u vlasti i da guta žabe – smatra Numanović.

Tvrdi kako se politika Željke Cvijanović neće mijenjati u odnosu na politiku koju je vodio Dodik, s tim da kako je rekao Numanović, ona neće donijeti harmoniku u Predsjedništvo.

  • Krišto može biti državni premijer i odatle će voditi politiku koju predstavlja. Bh. političari se ne mogu ponašati kao da ih se ništa ne tiče. Teški će izazovi biti pred njima. Neću se iznenaditi da Federacija bude poligon u kojem će vladati preletači – smatra Numanović.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši