Mesić: Tuđmanovi nasljednici misle da je došlo vrijeme za podjelu BiH

“I oni koji su došli na vlast u Srbiji nisu bili protiv Miloševića zato što je išao u rat, nego zbog toga što nije pobijedio u ratu” kazao je Mesić.

Stjepan Mesić

Stjepan Mesić istakao i pitanje nepriznavanja Kosova u čemu je srpska politika “vrlo agresivna” (EPA)Published On 06 Nov 202106 Nov 2021|Ažurirano: 06 Nov 202102:19 PM (GMT+2)

Problem naše regije, a on se kasnije reflektira i na druge je što poslije rata u vrijeme raspada Jugoslavije, Srbija, koja je započela rat, nije poslije rata doživjela katarzu, ocijenio je danas u razgovoru s novinarima u Bakuu bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, javlja Fena.

“I oni koji su došli na vlast u Srbiji nisu bili protiv Miloševića zato što je išao u rat, nego zbog toga što nije pobijedio u ratu” kazao je Mesić, jedan od učesnika 8. Baku foruma.

Po njegovim riječima, na drugoj strani je Hrvatska koja je dobrim dijelom zadržala odnose koji su bili za vrijeme Tuđmana, koji je s Miloševićem zajedno dijelio BiH.

“Sad imate te nasljednike koji misle da je u svijetu sazrelo vrijeme da ponovo se dijeli BiH”, upozorio je.

Kosovo je “tehničko pitanje”

Istakao je i pitanje nepriznavanja Kosova u čemu je srpska politika “vrlo agresivna”. Međutim, Kosovo je smatra on, “tehničko pitanje” i Srbija ni na koji način ne može doći do Kosova. “To je jedna iluzija”.

Ali imamo pokušaje da se Crna Gora ponovo vrati u jedan odnos prema Srbiji.

“Probali su sa svim i sad su odlučili na vjerskom planu poremetiti odnose koji su uspostavljeni u Crnoj Gori. To je, čini mi se prolazno, ali sve to ostavlja veliku nervozu u regiji”, smatra Mesić

Tu dobrim dijelom krivom smatra i Evropsku uniju, jer nije riješila neke svoje unutarnje probleme.

“Evropska unija danas nema lidera koji ima viziju. Imate činovnike koji održavaju stvari, ali ne nude izlaz. Nemamo lidere koji će povući zemlje koje nisu u Evropskoj uniji da što brže uđu u EU. Na jednoj strani izgubio se entuzijazam onih koji žele u Evropsku uniju, a na drugoj stranu imate zamor od pridruživanja. Očito da ti lideri ne znaju da je sudbina Evrope u njenom ujedinjavanju. Sve ovo zadržavanje proširenja Evropske unije šteti samoj EU i svjetskoj politici”, zaključio je Mesić.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši