EMIR SULJAGIĆ O SASTANKU SCHMIDTA I PLENKOVIĆA : “BOSNA I HERCEGOVINA NIJE NAMIBIJA”

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je na Bledskom strateškom forumu s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o situaciji u Bosni i Hercegovini uoči Općih izbora.

– Podupiremo njegova nastojanja da BiH učini funkcionalnijom i stabilnijom zemljom, u kojoj Hrvatska želi da sva tri konstitutivna naroda budu jednakopravna, poručio je Plenković na Twitteru.

Podsjetimo, Christian Schmidt je dao rok političarima u BiH da postignu dogovor u vezi sa izmjenama Izbornog zakona inače će ih on nametnuti. Mnogi su te Schmidtove izmjene okarakterisali kao one koji idu “na ruku HDZ-u”.

On je u međuvremenu nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona, a koje se, između ostalog, odnose na osiguravanje transparentnijih izbora.

Njihov sastanak na Twitteru je prokomentarisao i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

– Christian Schmidt nije Otto von Bismarck. BiH nije Namibija. Godina nije 1884. Sve što ste jedni drugima rekli o našoj zemlji i o nama možete okačiti mačku o rep. Razgovarati o nama bez nas – to ne daje ruke već izvjesno vrijeme. Što prije to shvatite, prije ćemo se dogovoriti, napisao je Suljagić.

Komentariši