Szijjarto: Ili brža evropska integracija, ili novi problemi za Evropu

Evropska unija mora ubrzati integraciju, jer što smo veći, to smo snažniji, rekao je mađarski šef diplomatije.

Peter Szijjarto je učestvovao na Bledskom strateškom forumu (EPA)

30 Aug 2022

Evropa će doživjeti novi strateške probleme ako ne uspije u integraciji zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto.

Na Bledskom strateškom forumu kazao je kako zapadni narativ o sukobu u Ukrajini nije isti u zemljama koje nisu na evropskom i sjevernoameričkom kontinentu.

Mađarski ministar to smatra svojevrsnim strateškim porazom Evrope i ističe da je stoga ključno da Evropa što prije postigne mir u svom okruženju.

‘Što veći, to snažniji’

“Mislim da trenutna situacija mora svima jasno pokazati da Evropska unija mora ubrzati integraciju, jer što smo veći, to smo snažniji”, kazao je on, prenosi Hina.

“Ako nismo sposobni više integrirati, posebno Zapadni Balkan, čekaju nas novi strateški problemi”, rekao je ministar zemlje koja je tražila i dobila izuzeće iz evropskih sankcija ruskom energetskom sektoru.

“Zašto kupujemo plin od Rusa? Jer ga fizički ne možemo kupiti nigdje drugdje… Zato nismo i nećemo podržati energetske sankcije. I to nema ruski aspekt, to je čisto mađarsko pitanje”, zaključio je Szijjarto.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši