Preminuo posljednji predsjednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov

Autor:index.hr, nova.rs, N1 Hrvatska 30. avg 2022

Izvor: AFP

Posljednji predsjednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov preminuo je u 92. godini nakon duge bolesti.

Gorbačov će ostati upamćen kao predsjednik SSSR-a koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspio spriječiti raspar Sovjetskog saveza.

Informaciju o smrti Gorbačova objavili su ruski državni mediji RIA i TASS pozivajući se na bolničke izvore.

“Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je večeras nakon duge i teške bolesti”, objavila je Moskovska Centralna klinička bolnica.

U junu je glasnogovornik Fondacije Gorbačov Vladimir Poljakov rekao da Mihail Gorbačov boluje od bolesti bubrega i da je na liječenju, uključujući hemodijalizu. On je također povezao pogoršanje zdravlja 92-godišnjeg bivšeg predsjednika SSSR-a sa godinama.

Gorbačov je bio osmi i posljednji čelnik Sovjetskog Saveza i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990. Od 1985. do 1991. bio je glavni sekretar Komunističke stranke SSSR-a, a predsjednik države od 1988. do 1991. godine.

Rođen je 2. marta 1931. godine.

Ideološki gledano, Gorbačov je u početku svoje političke karijere bio naklonjen marksizmu i lenjnizmu, ali se do ranih 90-ih okrenuo ideji socijaldemokratije.

Vladavina Mihaila Gorbačova bila je obilježena pojmovima “perestrojka” i “glasnost” (reforme i otvorenost).

Gorbačov je sa SAD-om sklopio sporazume o smanjenju naoružanja i partnerstvu sa zapadnim silama kako bi uklonio željeznu zavjesu koja je tadašnji SSSR od Drugog svjetskog rata dijelila od Evrope. Time je doveo do ponovnog ujedinjenja Njemačke. Kad su prodemokratski protesti zahvatili zemlje sovjetskog bloka, Gorbačov nije upotrijebio silu. Nakon toga uzalud se borio da spriječi kolaps SSSR-a.

Njegova politika glasnosti, slobode govora, omogućila je dotad nezamislivu kritiku stranke i države, ali i ohrabrila nacionaliste u baltičkim zemljama koje su htjele nezavisnost. Mnogi Rusi mu nikad nisu oprostili turbulencije koje su izazvale njegove reforme i smatrali su da je pad životnog standarda previsoka cijena za demokratiju, piše Reuters.

Nakon što je 30. juna posjetio Gorbačova u bolnici, liberalni ekonomista Ruslan Grinberg rekao je novinskom izdanju oružanih snaga Zvezda: “Svima nam je dao slobodu – ali ne znamo što bismo s njom”. 

Komentariši