‘Polumandatarka’ Ana Brnabić

Predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić saopštio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a onda ovaj javnosti: novi mandatar vlade biće dosadašnja premijerka.

30 Aug 2022

Aleksandar Vučić je izjavio kako će Ana Brnabić biti premijerka pola mandata; ne četiri, već samo dvije godine, piše autor (EPA)

Nepunih pet meseci građani Srbije su živeli u neizvesnosti ko će im biti premijer u narednom periodu. Konačno je, prvog dana minulog vikenda, predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić saopštio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a onaj onda i narodu, da je prelomio i da je odlučio da mandatar sa sastav nove vlade Srbije bude ista ona koja je i do sada bila premijerka – Ana Brnabić.

Vučić ne bi bio to što jeste da nije smislio neku začkoljicu, pa je, slično neizvesnosti sa prošlih izbora 2020. godine, saopštio je će Ana Brnabić biti premijerka samo pola mandata, ne četiri, već samo dve godine. Te 2024. godine bi trebalo da dođe do rokade i da na njeno mesto dođe aktuelni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Kakve su to misli morile predsedika SNS-a da predsedniku Srbije pet meseci nije mogao da da ime mandatarke, iste one koje je na čelu vlade od kraja juna od 2017. godine, to samo Vučić zna. Ono što je saopštio 27. avgusta, bez ikakve zadrške i doze neizvesnosti, mogao je da saopšti i dan posle izbora 3. aprila. To su, uostalom, tvrdili mnogi analitičari u Srbiji.

Samo je Vulin odaniji Vučiću od nje

Veoma je teško “ući u glavu” nekome poput Vučića. Logika često ne stanuje na tom mestu. Ako je neko uspešan i ako ti je odan, i još si pri tom zadovoljan kako taj neko radi, zašto bi ga menjao? Još si joj pride dao da živi u vili na Dedinju u kojoj je do smrti boravila Jovanka Broz. Ali, Vučić je to… Kada ne bi zakukuljio i zamumuljio, ne bi bio to što jeste.

Ana Brnabić je neko koga politički protivnici nazivaju “polupismenom i poluusmenom pojavom na srpskoj političkoj sceni”. To joj je u lice rekao nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, prilikom zajedničkog gostovanja na programu jedne televizije uoči izbora. Razlog za ovaku grub opis leži u konstantnoj i mučnoj borbi Ane Brnabić da artikuliše svoj javni nastup. Ne mali broj puta se dešavalo da jednostavno “zabaguje“ i dovede sebe u situaciju da nije sposobna da završi prosto proširenu rečenicu. Sada je, uz sve to, postala i “polumandatarka”, jer je jasno da neće biti premijerka celi mandat, već samo dve godine.

Nesposobna je da čuje drugačije mišljenja, često vređa svoje političke protivnike, čak iako ona nije predmet njihovog interesovanja. U odbrani lika i dela predsednika Vučića, međutim, neprevaziđena je. Možda samo za nijansu slabija od Aleksandra Vulina. Njeno formalno obrazovanje je tabu tema. Nikada nije precizirano da li je završila neki kurs ili cele studije na univerzitetu Nortvud u Mičigenu.

Zna se ko samo može biti sve

Ana Brnabić je pripadnica LGBT populacije u Srbiji, a Vučić je to znao da iskoristi, tako što je sve primedbe na svoj autokratski sistem vladanja opovrgavao činjenicom da je Srbija jedina zemlja kandidat za Evropsku uniju koja ima za predsednicu vlade pripadnicu ove populacije. Ana Brnabić je vešto i pametno iskoristila sve benefite do kojih je mogla da dođe na toj poziciji.

Pred Vučićem je ispunjavanje obećanja kojeg je više puta tokom decenije na vlasti dao narodu. Radi se o navodnoj nameri da se povuče sa mesta predsednika stranke, kako bi, kako to i dolikuje, bio predsednik svih građana. Jedini ko je to uradio, i to odmah na početku mandata, bio je njegov prethodnik Tomislav Nikolić. Vučić je svestan da je onog trenutka kada je Nikolić to uradio bivši predsednik Srbije postao nebitan u stranci i o svemu je počeo da odlučuje on. Vučić čak nije dozvolio Nikoliću da učestvuje u izborima za predsednika Srbije 2017. godine, jer je logično bilo da se bori za drugi mandat. Iako je više puta ponovio da mu ne pada na pamet da se kandiduje za predsednika, a svi znamo šta se na kraju desilo.

Nikada ne možemo da budemo sigurni u Vučićeve namere, pa ni u to da će se povući sa mesta predsednika stranke. Kada bismo, ipak, prihvatili da će to i učiniti, Vučić sigurno ne želi da na funkciji predsednika stranke vidi nekoga ko će biti i premijer. Takva kombinacija bi mogla njega da dovede do nekog pasivnog položaja, što on svakako ne želi. Zato se on igra, kako sa Anaom Brnabić, tako i sa gradonačelnikom Novog Sada. Jasno im je stavio do znanja da jedna te ista osoba neće moći da bude i premijer i predsednik stranke. To može samo on i samo je njemu to dopušteno.

Ludilo ne može trajati dovijeka

Ono što ga je sigurno prelomilo da Anu Brnabićku “oroči“ na pola mandata je to da Srbiji 2024. godine predstoje redovni lokalni izbori, na koje bi naprednjaci, ako se realizuje njegovo obećanje o odlasku sa mesta predsednika stranke, prvi put izašli na glasanje bez njegovog imena na izbornom listiću. Jedno od mogućih rešenja je da ponovo poveže lokalne izbore sa vanrednim parlamentarnim izborima i još jednom mobiliše kompletni državni aparat u izbornu matematiku ne bi li ostvario što bolji rezultat i na lokalu. Pa, ako bi ponovo pobedio, eto Vučevića za premijera.

Elem, niko normalan kada pobedi na izborima i kada ima više nego potrebnu većinu za vlast ne žuri da tu vlast možda i prokocka na nekim nepotrebnim izborima. Uostalom, tako je i Slobodan Milošević izašao na izbore i izgubio. To će se jednog dana desiti i Vučiću, koji će se kad tad preigrati, jer ovako ludilo ne može doveka da traje.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.IZVOR: AL JAZEERA


  • Nenad KulačinNenad Kulačin je rođen 1970. godine u Beogradu. Novinarsku karijeru počeo je u dnevnom listu Borba, radio kao novinar i urednik u Vestima iz Frankfurta te bio urednik u nedeljniku Standard. Na beogradskoj TV Enter počeo je televizijsku karijeru, dvije godine je bio urednik na televiziji B92, odakle 2009. godine prelazi ne mjesto glavnog i odgovornog urednika RTV Šabac. Trenutno radi u lokalnom šabačkom nedjeljniku Glas Podrinja. Sa Markom Vidojkovićem je koautor emisije Dobar, loš, zao na TV Šabac.

Komentariši