IDENTIFIKUCIJU SA HEROJIMA: JUSIĆ ZA HAYAT O KAZNI TRANSPARENTU ZBOG KOJEG JE KAŽNJEN BORDO KLUB

Bh. javnost zgrožena je informacijom da je FK Sarajevo dobilo odluku Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine kojom se bordo klubu izriče novčana kazna u iznosu od 3000 KM i zabrana igranja jedne utakmice pred gledaocima na stadionu Bilino Polje u Zenici.

U obrazloženju odluke navodi se da je klub kažnjen zbog propusta u organizaciji na utakmici 4. kola Premijer lige BiH protiv Posušja koja je odigrana na stadionu „Asim Ferhatović Hase“.

Prema izvještaju delegata propusti se odnose na korištenje pirotehničkih sredstava, gađanje protivničkog igrača i službenih lica prilikom napuštanja terena i istaknutog transparenta na tribinama u 65. minuti utakmice na kojem je pisalo „Dušmanima Bosne nanio je jada“.

Na taj način navijaču su obilježili 27. godišnjicu pogibije legendarnog komandanta Izeta Nanića.

Suborac heroja Izeta Nanića i biši zamjenik ministra u Vijeću ministara Sead Jusić kaže da na identifikaciju sa našim komandantom imamo pravo.

  • Ja u ovoj priči vidim najmanje dvije jako dobre stvari. Jedna je da postoje ljudi, i meni je to drago, koji imaju potrebu da se identifikuju sa našim komandantom.  Mi na to imamo pravo i naša mladost ima pravo na identifikaciju herojima odbrambeno oslobodilačkog rata sa ljudima zahvaljujući kojima postoji ova zemlja pa i fudbalski savez i te utakmice. Bez nas toga i takvoga ne bi bilo. Stoga, da se ljudi identifikuju pa i sa tom pjesmom Devet heroja. Da jeste Izet Nanić viteška brigada Hamze i gazije dušmanima Bosne nanijeli jada. Fino je to napisano. Drugo što vidim dobro jeste što se neki identifikuju s onima koji su  se svrstali ili se danas svrstavaju u dušmane Bosne. Koji reaguju, kojima to smeta. . . Te koje je uvrijedilo oni se identifikuju s ovima drugima koji bi i danas da nema Bosne. Moramo znati da to postoji i da je to tu i to ne treba smatrati nekom katastrofom. Imamo identifikaciju jednu pozitivnu i nažalost negativnu. Razumijem ja i tu negativnu identifikaciju.

Jusić ističe da su nam utakmice potrebne te da je potrebno pronaći model kako bi se nastavilo funkcioniranje.

  • Ne voli niko biti poražen, a dušmani Bosna su poraženi. A ljude koji ono što pri ovome imaju na umu, najviše mi Bošnjaci koji volimo ovu zemlju i Bosanci i Hercegovci koji su borili se za nju – nama treba Nogometni savez, nama trebaju utakmice i mi moramo naći modela da funkcioniramo s onima koji se svjesno ili nesvjesno identificiraju. Pitanje je li, i gdje treba istaći tu i slične parole. Ali ne treba nikako osuđivati ljude koji su tamo u institucijama pa su izreknute kazne, govorimo o Bošnjacima iz ovog razloga, nama treba sistem, moramo pronalaziti modalitete državne institucije.

Međutim, kada se dogodi da se ističu transparenti kojim se veličaju presuđeni ratni zločinci kazne Nogometnog savez BiH su blage. Jusić takve postupke smatra nedopustivim.

  • Presuđeni ratni zločinac i oni kojim smeta ta parola moraju povesti od činjenica a postoje činjenice ko je, koliko i zašto presuđen u ovoj državi. Činjenica je da su za neke ratne zločine do sada presuđeno srpskim ljudima iz reda Srpskog naroda koji su počinili zločin u ime srpskog naroda 1322 godine. Da je za Hrvate za UZP i sve druge presušen 1330-39 godina. To su realnost i i činjenice. Nedopustivo je da naši kadrovi pristanu da budu alpari ili znak jednakosti kada se pojavi neka parola nekoga ko je branio ovu zemlju veliča ovu zemlju ili se s njim identifikuje i parola vezano za ime nekog ratnoz zločinca bez obzira iz kojeg naroda dolazio, taman to Bošnjak. Nikako dozvoliti, po cijenu bilo čega pa taman da se ne igra ta uktamica, jer ima nešto što je važnije od utakmice. Ali mora se pornalaziti model edukativni i svaki drugi s našom mladošću kad trebamo raditi nešto i ne.

Cijelu razgovor pogledajte OVDJE.

(E. Fejzović)

Komentariši