DA BISMO BILI SVJESNI VAŽNOSTI BOSANSKOG JEZIKA, MORAMO GA POZNAVATI: KODRIĆ, RAMIĆ-KUNIĆ I KALAJDŽIJA ZA HAYAT

Sa Sanjinom Kodrićem, predsjednikom BZK ‘Preporod’, Ermom Ramić-Kunić, naučnom saradnicom Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, i Alenom Kalajdžijom, višim naučnim saradnikom Instituta za jezik UNSA, u emisiji Otvoreni studio razgovarali smo o manifestaciji Dan bosanske pismenosti koja je počela otvorenjem izložbe ‘Slovo o slovu’ u organizaciji BZK ‘Preporod’.

Izložba je otvorena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu.

Ramić-Kunić ističe da je cilj manifestacije doprinos ukazivanju na važnost bosanske pismenosti.

  • Izložba, koja će biti otvorena do 14.9., rezultat je naše želje da doprinesemo obilježavanju bosanske pismenosti. Radi se o dokumentima koji svjedoče epohama bosanskog razvoja i jezika kroz historiju. Simbolično je odabran današnji dan kao datum potpisivanja jednog od najznačajnijih sredonjovjekovnih dokumenata ovog prostora – Povelje Kulina bana –  navela je Ramić-Kunić.

Za Kodrića je važno ukazati na višeslojevitost naše kulture i jezika.

  • Dan bosanske pismenosti je sjećanje na potpisivanje važnog dokumenta Povelje Kulina bana, ali ujedno podsjećanje na važnost bosanskog jezika i temelje kulturne vrijednosti. Cilje je da oživimo predstavu o slojevitosti naših identiteta kao temelje društvene vrijednosti. Rijetke su kulture koje imaju čak pet vlastitih pisama, počev od glagoljice, preko ćirilice i bosančice, arebice, latinice, pa sve do savremene ćilirice i latinice – pojasnio je Kodrić.

Kalajdžija je kazao da najvažnijim smatra doprinos nauke u boljem razumijevanju bosanskog jezika.

  • Najbitnije je ono šta mi mislimo i znamo o svom jeziku i kulturi. Da bismo bili svjesni svojih vrijednosti, moramo ih poznavati. Izložba ima taj zadatak, posebno jer je simbolično otvorena na godišnjicu Povelje Kulina bana. Negiranje bosanskog jezika je politička provokacija, a naš zadatak je da naučno odgovorimo na sve te izazove – zaključuje Kalajdžija.

(M. Imamović)

Video pogledajte OVDJE.

Komentariši