ČAVARA PROVODI HDZ-OVU POLITIKU BLOKADA, NEUSTAVNO JE IMENOVAO SUDIJE USTAVNOG SUDA FBIH: DUNOVIĆ U 7PLUS

Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, u večerašnjoj emisiji Sedam plus kazao je da Marinko Čavara, predsjednik FBiH, provodi politiku blokada HDZ-a i tako doprinosi stvaranju političkog haosa.

Podsjetio je da Čavara već tri godine kupuje vrijeme i odbija dostaviti prijedlog imena sudija Ustavnog suda FBiH Domu naroda Parlamenta FBiH.

  • Kontakt predsjednika i dva potpredsjednika FBiH po pitanju imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH ne postoji, a trebalo bi. On je eksponent HDZ-ove politike blokada kojom se žele obesmisliti institucije BiH. Ja i kolegica Mahmutbegović smo u više navrata predlagali imena Čavari i ta prepiska je uredno slana i u OHR, koji je uredno upoznat o blokadama. Kolega Čavara je od 2019. godine do danas šutio, nije radio ništa, spominjao da nema većine. Ni na jedan dopis koji mu je upućen u vezi sa sudijama nije odgovorio. To je bio ignorantski odnos prema Ustavnom sudu FBiH – ocijenio je Dunović.

Dodaje da je Čavara jasno označen kao remetilački faktor od strane OHR-a i SAD-a koje su mu uvele sankcije.

  • HDZ je kreirao haos i oni u tom političkom haosu savršeno djeluju. Visoki predstavnik je dopisom pokušao da nas stavi u isti koš, što je nedopustivo. Čavara je pod američkim sankcijama i on je u izvještaju OHR-a označen kao neko ko blokira procese. On je zakazao intervjue sa kandidatima za sudije, iako to ničim nije definisano. Nazvao je to kafom sa predsjednikom. Sada vatru gasi benzinom. Nakon tih kafa, rekao je da su to divni ljudi i da bi volio da ih imenuje sve, njih 25, od kojih nisu svi došli, smatrajući intervju neustavnim. VSTV je jedini nadležan za konkursnu proceduru. Postavlja se pitanje da li je ta kafa svojevrsna trgovina utjecajem? Po meni, taj razgovor ne može donijeti ništa dobro. Potom je donio odluku o imenovanju protivno Ustavu FBiH, koji propisuje da predsjednik uz saglasnost potpredsjednika FBiH prijedlog imena dostavlja Domu naroda Parlamenta FBiH na imenovanje – kazao je Dunović.

(M. Imamović)

Komentariši