BLAGO MILANOVIĆU KAD MU JE DODIK SAVEZNIK, SCHMIDT SIGURNO NEĆE SLUŠATI ČOVIĆA: KOMŠIĆ ZA HAYAT

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, gostujući u Hayatovoj emisiji Sedam plus komentarisao je izmjene Izbornog zakona BiH i djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Najavio je sutrašnji sastanak delegacije Demokratske fronte sa visokim predstavnikom o izbornoj i ustavnoj reformi.

  • Profesori i državni parlamentarci Dženan Đonlagić i Zlatan Begić će visokom predstavniku prezentovati naš prijedlog izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona BiH. Nadam se da na njih neće vikati, kao što je vikao na novinare, jer se s njim nikad ne zna. Schmidt pokušava da zacementira HDZ u Izbornom zakonu, tako da konstrukcija vlasti ne bude moguća bez njih. Mislim da je visoki predstavnik odustao od neustavnih i anticivilizacijskih procenata za Dom naroda Parlametna FBiH. Pretpostavljam da će ići na jačanje uloge Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda, tako da HDZ bude uvijek neizbježna vlast – smatra Komšić.

Osvrćući se na izjavu Dragana Čovića da Schmidt mora nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH, Komšić je kazao da on sigurno neće slušati lidera HDZ-a.

  • Schmidt ne mora nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH. On sigurno ne sluša Dragana Čovića, ali osluškuje stavove američke Ambasade i međunarodne zajednice. Razgovori koji se održavaju na diplomatskim susretima, poput ovog na Bledu, predstavljaju miješanje u unutrašnja pitanja BiH. Dijalog visokog predstavnika sa premijerom i ministrom susjedne države koja se miješa u unutrašnju politiku BiH vrhunac je licemjerna – ocjenjuje Komšić.

Izjavu Zorana Milanovića da mu je Milorad Dodik saveznik Komšić je prokomentarisao na sebi svojstven način.

  • Blago njemu kad mu je Dodik saveznik, to pokazuje do kojeg je stadija došao – kaže Komšić.

(M. Imamović)

Komentariši