USKOK pokrenuo istragu zbog malverzacija s plinom

USKOK je zatražio pritvaranje svih petero uhapšenih u akciji zbog malverzacija s prirodnim plinom u kojoj je INA navodno oštećena za 133 miliona eura (milijardu kuna).

USKOK će predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika (Pixsell)

28 Aug 2022

USKOK je pokrenuo istragu i zatražio pritvaranje svih petero uhapšenih u akciji zbog malverzacija s prirodnim plinom koje sumnjiče za zločinačko udruženje, zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, pomaganja u tom nedjelu i pranja novca, piše Hina.

U akciji koju su u subotu pokrenuli USKOK i policija na meti istražitelja našli su se direktor u kompaniji INA Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik kompanije OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave kompanije Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za kompaniji INA navodno prelazi 133 miliona eura (milijardu kuna), protuzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca Dane Škugora je gotovo 66 miliona eura (pola milijarde kuna), dok je Goran Husić profitirao za više od 12 miliona eura (90 miliona kuna), a Josip Šurjak za 9,2 miliona eura (68,9 miliona kuna).

Prodavali plin INA-e ispod tržišne cijene

Na računu njihove kompanije OMS-Ulagenje ostalo još više od 26 miliona eura (200 milijuna kuna) protuzakonito ostvarene dobiti.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od juna 2020. do 27. augusta 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže INA prodavali po cijenama ispod tržišne cijene.

U realizaciji plana, prvookrivljeni je odredio da drugookrivljeni u ime okrivljenog društva ishodi od HERA-e dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom, što je drugookrivljeni i učinio, saopštio je USKOK.

INA je na kraju oštećena je za najmanje 133 miliona eura (milijardu kuna), a okrivljenici i okrivljeno društvo su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 112 miliona eura (848 miliona kuna), sumnjaju istražitelji.

USKOK je najavio da će sudiji istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši