UPOZORENJE JORDANA: Upućen poziv Izraelu da odmah zaustavi upade ekstremista u Al-Aksu

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.(Foto: Pixabay)

Jordan je upozorio Izrael da bi upadi u kompleks džamije Al-Aksa mogli dovesti do opasnih posljedica te zatražio da se kršenja prava Palestinaca odmah zaustave.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Jordana Heytham Abu'l Ful saopćio je da jevrejski ekstremisti nastavljaju sa upadima u Al-Aksu.

“Ekstremisti nastavljaju upadati u džamiju Al-Aksa na provokativan način, pod zaštitom izraelske policije”, rekao je on.

Dodao je da provokacije i upadi u Al-Aksu nedvosmisleno predstavljaju kršenje međunarodnog prava, istorijskog i pravnog statusa Al-Qudsa i svetih mjesta.

U saopćenju se apeluje da se izraelski upadi u al-Aksu odmah zaustave.

Fanatični jevrejski doseljenici često vrše upade u kompleks al-Akse.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala, javlja Anadolu Agency (AA).

Komentariši