Sudbina stotina hiljada Pakistanaca ovisi o 90 godina staroj brani

Na nekoliko mjesta rijeka Ind se već izlila iz korita i ne uspije li brana Sukkur kontrolirati protok vode, mogla bi uslijediti katastrofa.

Brana je izgrađena u doba Britanskog carstva i smatrana je inženjerskim čudom (Reuters)

29 Aug 2022

Sudbina stotina hiljada stanovnika južnog Pakistana, snažno pogođenog olujnim kišama koje haraju zemljom, ovisi o 90 godina staroj brani koja kontrolira moćnu rijeku Ind, s jednim od najvećih sistema navodnjavanja na svijetu.

Vlada, suočena s obilnim monsunskim kišama koje su odnijele više od 1.000 ljudskih života i pogodile te raselile više od 33 miliona stanovnika, proglasila je vanredno stanje.

U pokrajini Sindh, na jugu zemlje, nakon obilnih kiša koje padaju sedmicama i prouzrokovale su nezapamćene poplave, stručnjaci prate “ponašanje” rijeke Ind.

Rijeka Ind se već izlila iz korita

U rijeku se slijevaju bujice manjih rijeka koje se slijevaju niz planinsko područje, prenosi AFP.

Po podacima Ujedinjenih naroda, rijeka Ind, koja izvire na Tibetu, a protiče Indijom i Pakistanom prije nego što se ulije u Arapsko more, osigurava 90 posto zaliha vode Pakistana, pa je zbog toga jako bitna za život mnogih stanovnika.

“Sva ta voda, bujice koje se izlijevaju u rijeku, plaše nas”, kaže 42-godišnji Irshad Ali, poljoprivrednik koji žali što su monsuni odnijeli i uništili palme hurmi i povrtnjake.

Na nekoliko mjesta Ind se već izlio iz korita i ne uspije li brana Sukkur kontrolirati protok vode, mogla bi uslijediti katastrofa.

Brana je izgrađena prije 90 godina u doba Britanskog carstva.

Gotovo 10.000 kilometara kanala

Smatrana je inženjerskim čudom, jer je uspijevala ispuštati 1,4 miliona kubnih metara vode u sekundi kroz 19 čeličnih vrata.

Brana redistribuira vodu u gotovo 10.000 kilometara kanala kojima voda stiže do poljoprivrednih zemljišta, ali nakon višegodišnjeg zanemarivanja, zapušteni kanali više ne uspijevaju prihvatiti rekordne količine vode.

U nedjelju su inženjeri radili na ojačanju velikog nasipa kojemu je prijetilo izlijevanje.

Voda iz Inda već je prodrla na ulice grada Sukkura.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši