Sud BiH odbio žalbu na odluku o imenovanju članova CIK-a

Sud BiH odbio žalbu na odluku o imenovanju članova CIK-a

Foto: Arhiv

Sud Bosne i Hercegovine je 24. augusta 2022. godine odbacio kao nedopuštenu tužbu Branka Petrića, Novaka Božikovića i Sanje Stanimirović-Ostojić …

… protiv odluke Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o imenovanju članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

– Kako je u konkretnom slučaju, u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, imenovanje članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine iz nadležnosti Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, to je Apelaciono vijeće za upravne sporove mišljenja da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u postupku imenovanja članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine postupao neposredno i u skladu sa ustavnim ovlaštenjima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i prema relevantnim propisima Izbornog zakona Bosne i Hercegovine – navodi se u odluci Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine.

U odluci Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine stoji i da akt tuženog ne predstavlja upravni akt kojim je rješavano o izvjesnom pravu ili obavezi tužitelja u nekoj upravnoj stvari, već o odluci koja predstavlja akt imenovanja u okviru nadležnosti i djelokruga rada institucija Bosne i Hercegovine što je stvar o kojoj neposredno na osnovu ustavnih ovlaštenja odlučuje Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine – Predstavnički dom, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH. 


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši