Slika inflacije u BiH: Veći prilivi novca u budžete, građani sve siromašniji

Autor:Azur Delić 29. avg 2022

Veći prilivi novca u budžete, a građani sve siromašniji. Slika je to perioda velike inflacije u Bosni i Hercegovini. Povećanje cijene goriva pogodilo je budžete građana i rezultiralo lančanim poskupljenjem namirnica. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je mjeru ukidanja akciza na gorivo. Umjesto odluke za narod, kažu opozicioni političari, vladajuća koalicija u Domu naroda donijela je odluku u skladu sa svojim interesima.

Gorivo u BiH uskoro neće biti jeftinije. Dom naroda PSBiH podržao je ukidanje akciza na gorivo na mjesec dana, a ne na šest mjeseci – kako je prethodno usvojio Predstavnički dom. Time se produžava parlamentarna procedura. A ona već traje više od tri mjeseca.

“S obzirom da su u drugom čitanju usvojeni različiti tekstovi zakona u odnosu na onaj u Predstavničkom, formirat ćemo komisiju za usaglašavanje tekstova”, naveo je Nikola Špirić iz SNSD-a.

Komisija će utvrditi da li će gorivo biti jeftinije 30 ili 180 dana. Do te odluke građani nastavljaju borbu sa inflacijom koja je preko 15%. Litar goriva su prošle godine plaćali 1,85 KM. Sada je više od 3 KM.

“Bilo bi poštenije da su odmah rekli: mi smatramo da ti prijedlozi nisu dobri, da su ih odbili. Ovo je klasično pitanje političke filozofije: za šta služi država? Za šta služi vlast?”, naglasio je Mladen Bosić iz SDS-a.

Da prijedlog nije dobar već ranije je poručivala Dušanka Majkić, a sada i Nikola Špirić. Delegati iz SNSD-a u martu su odbili da se ove izmjene usvoje po hitnom postupku. U međuvremenu budžetska kasa od povećanih poreskih sredstava stalno se puni.

“Ja sam ubijeđen da promjene tih zakona neće popraviti status građana BiH. Nigdje u svijetu nisu intervencije u poreze riješile socijalna pitanja”, dodao je Špirić.

“I dalje se nastavlja njihovo bahato i osiono ponašanje. Meni ovo liči na sadomazohistički odnos gdje su predstavnici vlasti sadisti, a građani mazohisti”, istakao je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda PSBiH.

Da je mazohizam trenutna ekonomska situacija poručuju i Sindikati radnika. Zbog visoke cijene goriva i druge namirnice su mnogo skuplje. Samo za prehranu potrebno je hiljadu KM, a prosječna plata je 1.160 KM.

“Ovo je praktično način da se glasajući za zakon ova mjera sahrani. U praksi ona neće znači puno”, naglasio je Saša Magazinović, delegat u Predstavničkom domu PSBiH.

Mjere izostaju, inflacija ne jenjava. Građani, kažu opozicionari, od parlamentarnih procedura nisu vidjeli nikakve benefite. Umjesto konkretnih poteza sada samo mogu očekivati formiranje nove komisije.

Komentariši