Scholz: Članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU je u našem interesu

Scholz: Članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU je u našem interesu

Foto: Agencije

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) u ponedjeljak je iznio svoju viziju nove Evropske unije i pozvao na mnogo jače jedinstvo među evropskim državama protiv Rusije.

Držeći govor na univerzitetu u Pragu, Šolc je osudio rat Rusije protiv Ukrajine i ustvrdio da sukob također cilja na Evropsku uniju (EU) i njene demokratske ideale.

– Naša Evropa je ujedinjena u miru i slobodi, otvorena je za sve evropske narode koji dijele naše vrijednosti – naglasio je Šolc i pozvao na strateški pristup proširenju EU-a, uzimajući u obzir geopolitičku realnost.

– Njihovo članstvo u EU je u našem interesu – rekao je njemački kancelar.

Izrazio je podršku prijedlogu francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) o stvaranju Evropske političke zajednice, ali je istakao da ovaj novi forum ne može biti alternativa članstvu zemalja kandidata u EU-u.

– Ovakvo grupisanje nije alternativa predstojećem procesu proširenja EU i veoma mi je važno da to još jednom naglasim. Dali smo riječ zemljama kandidatima, a u slučaju zemalja zapadnog Balkana to je bilo prije skoro 20 godina. I ove riječi moraju biti praćene djelima – rekao je Šolc.

(Vijesti.ba)

Komentariši