Rusi uvjeravaju građane BiH da su SAD i Zapad pred propašću

Ambasada Rusije u Sarajevu odgovorila je na komentare američkog ambasadora Michaela Murphyja o prijetnjama iz Moskve upućenim Bosni i Hercegovini nastavi li ta zemlja put prema NATO-u.

Cijeli svijet je vidio što je SAD postigao u Afganistanu, Iraku, Libiji te nekadašnjoj Jugoslaviji i šta je iz toga proisteklo, poručili su ruski diplomati (Anadolija)

28 Aug 2022

Ruski diplomati zaduženi za Bosnu i Hercegovinu pokušali su u nedjelju uvjeriti građane te zemlje da su Sjedinjene Američke Države pred raspadom i zato ih neće moći zaštiti, što je reakcija na raniju izjavu američkog ambasadora u Sarajevu da njegova zemlja “neće BiH prepustiti Rusiji”.

Na Facebook stranici ruske ambasade u Sarajevu postavljena je objava u kojoj stoji ocjena da su Sjedinjene Američke Države zemlja “kojoj su temelji napola rascijepljeni, a pukotine se produbljuju”, a kao dokaz tome ponudili su tvrdnju da SAD danas nije u stanju zaštititi niti Evropu, prenosi Hina.

Američki ambasador u Sarajevu Michael Murphy je ranije ove sedmice u intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE) kazao da će Washington nastaviti snažno podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine uključujući pravo te zemlje da sama odluči hoće li postati članicom NATO-a.

“Želim podsjetiti na ono što je rekao državni sekretar Anthony Blinken u svom svjedočenju pred Kongresom. Mi ne odlazimo, nećemo nestati, održat ćemo svoje međunarodno prisustvo ovdje i naše međunarodno vojno prisustvo. Mislim da je to veoma važno uzeti u obzir kada se procjenjuje sigurnosno stanje u Bosni i Hercegovini”, kazao je Murphy komentirajući ranije prijetnje iz Moskve upućene Bosni i Hercegovini nastavi li ta zemlja put ka članstvu u NATO-u.

Nacionalni interesi Rusije

Iz ruske su mu ambasade sada odgovorili da je cijeli svijet vidio što je SAD postigao u Afganistanu, Iraku, Libiji te nekadašnjoj Jugoslaviji i šta je iz toga proisteklo. Kažu da je sve to rezultat promoviranja politike dominacije i segregacije što će u konačnici rezultirati “propašću zapadnog svijeta”.

“Sada Sjedinjene Američke Države aktivno ‘brane’ Evropu, polako ali sigurno, rekli bismo profinjeno, dovodeći je u stanje ne samo političke, već i ekonomske nemoći”, sugestija je ruske ambasade u Sarajevu.

I Rusija ima svoje nacionalne interese, potvrdili su uz ciničnu konstataciju da Moskva, za razliku od zapadnih zemalja, preferira “otvoren i drugarski dijalog”, javlja Hina.

“Naš način vođenja razgovora predviđa mirno, jasno iznošenje argumenata, kao i trezveno, objektivno sagledavanje odgovora. Općenito, bilježimo upravo takav pristup. Nažalost, ponekad kao odgovor čujemo histerične, nesuvisle povike demagoga. Neka im Bog sudi”, napisali su ruski diplomati u Bosni i Hercegovini.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši