Njemački mediji o zabrani Prajda: Vučić ide niz dlaku nacionalistima

Njemački mediji o zabrani Prajda: Vučić ide niz dlaku nacionalistima

Foto: Vijesti.ba

“Najavom da se Evroprajd neće održati u Beogradu, predsjednik Vučić ide niz dlaku pravoslavnih i desničarskih nacionalističkih krugova”, ocjenjuje berlinski list Tagesšpigel.

Najveća njemačka agencija dpa prenosi vijest da je predsjednik Aleksandar Vučić najavio otkazivanje Evroprajda, ali da su organizatori odmah saopštili da će šetnja biti održana, te da srpske vlasti nemaju prava da je zabrane, prenosi Deutsche Welle.

„Srpski predsjednik Aleksandar Vučić obrazložio je odluku (o otkazivanju) trenutnim krizama u zemlji, među njima trzavicama sa susjednim Kosovo. Rekao je da je u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić, koja i sama živi sa partnerkom, donijeta odluka da se otkaže prajd“, javlja dpa.

U izvještaju agencije, koji prenose brojni veliki portali poput Špigela i Cajta, navodi se da su prethodno „radikalne desničarske organizacije i predstavnici Srpske pravoslavne crkve stvarali atmosferu protiv manifestacije“.

Podsjeća se da Srbija treba da bude prva zemlja jugoistočne Evrope gdje se održava evropski prajd, koji postoji od 1992. godine.

Berlinski list Tagesšpigel podsjeća na litiju i prijetnje koje je uputio vladika Nikanor, koji je rekao da je spreman i da uzme oružje zbog održavanja parada.

„Predsjednik Vučić se distancirao od toga u jednom obraćanju. Sada je najavom da se Evroprajd neće održati u Beogradu pak djelao niz dlaku pravoslavnih i desničarskih nacionalističkih krugova“, ocjenjuje list.

Kako navodi list, „Srbija je jedna od rijetkih zemalja koja u liku Brnabić ima otvoreno lezbejsku šeficu Vlade, koja uz to sa partnerkom zajednički podiže dijete. No istopolni parovi u Srbiji ne mogu da registruju partnerstva niti da sklapaju brakove.“

„Uz to je LGBTI zajednica u zemlji suočena sa mnogim tabuima, predrasudama i nasiljem. U jednoj anketi koju su 2020. sprovele organizacije za ljudska prava Ideas i Glic, skoro 60 odsto ispitanih pripadnika seksualnih manjina reklo je da ima iskustva sa fizičkim ili psihičkim maltretiranjem“, podsjeća Tagesšpigel.


(Vijesti.ba)

Komentariši