IGES: Milanović ugrožava sigurnosnu arhitekturu Evrope

IGES: Milanović ugrožava sigurnosnu arhitekturu Evrope

Foto: Vijesti.ba

Milanović reducira Hrvatsku vanjsku politiku na saradnju sa bh. entitetom RS i jednim čovjekom.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović posljednjom izjavom – da bi se tužbom Srbije protiv četvorice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) mogli pogoršati odnosi između Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini – potvrđuje kontinuirane namjere Hrvatske da destabilizira a zatim i podjeli Bosnu i Hercegovinu, saopćio je Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES).

Dodaju da Milanović reducira Hrvatsku vanjsku politiku na saradnju sa bh. entitetom RS i jednim čovjekom kada kaže: “Nama ovo ne odgovara zbog odnosa s Republikom Srpskom i Dodikom.”

-Postavlja se pitanje da li Hrvatska uopće razumije trenutna geopolitička kretanja, posebno imajući u vidu rat u Ukrajini i u tom kontekstu važnost izgradnje dobrih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, navodi se u reakciji IGES-a i zaključuje:

– Milanović nije naučio mnogo iz historije koja potvrđuje da je svaki pokušaj podjele BiH – od Sporazuma Cvetković-Maček iz 1939. godine, zatim dogovora Milošević-Tuđman iz Karađorđeva i njegove realizacije kroz savezništvo Karadžića i Bobana – propao. Predsjednik Hrvatske svojim stavovima otvoreno zagovara podjelu BiH što je u potpunoj suprotnosti sa NATO sigurnosnom arhitekturom Evrope. Svojim djelovanjem i izjavama on podriva vrijednosti liberalne demokratije, ugrožavajući time uticaj Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije u Jugoistočnoj Evropi.

(Vijesti.ba)

Komentariši