Glasovima HDZ-a i SNSD-a usvojena inicijativa o smjeni Turković

Glasovima HDZ-a i SNSD-a usvojena inicijativa o smjeni Turković

Foto: FENA

Glasovima delegata HDZ-a i SNSD-a Dom naroda BiH usvojio je inicijativu kojom se predlaže Vijeću ministara da pokrene postupak za smjenu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

Podnosioci inicijative su delegati Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Šef Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara je na početku sjednice u ime HDZ-a i SNSD-a zatražila da se pokrene inicijativa za smjenu Turkovićeve zbog “samovoljnog vaninstitucionalnog djelovanja” čime je nanijela štetu BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović podsjetio je tokom rasprave da je više puta traženo da se parlamentu dostavi izvještaj o radu Ministarstva inostranih poslova, a da to nikada nije učinjeno.

“Ja mislim da ona (Bisera Turković) nikada ništa nije ni uradila samoinicijativno, nego u dogovoru sa strankom”, rekao je Čović i dodao da se nikada neće saznati koliko je ljudi u Ministarstvu instranih poslova zaposleno po ugovoru o djelu.

On je predložio da predsjedavajući Vijeća ministara što prije inicijativu za smjenu Turkovićeve dostavi u parlamentarnu proceduru.

Delegat Kluba srpskog naroda Dušanka Majkić rekla je da nije iznenađena stavom SDA koji brani Turkovićevu, jer je ona “ministar koji je radio sve po stranačkim instrukcijama”. “Ona ne poštuje nikoga. Ne poštuje ni Predsjedništvo BiH, ni Vijeće ministara, ni ovaj parlament. Naša je nesreća što nismo mogli donijeti zakon o inostranim poslovima”, rekla je Majkićeva i dodala da je to Turkovićeva iskoristila.

“Turkovićeva nije bila naš ministar. Dva naroda je ne doživljavaju kao svog ministra”, ocijenila je ona. Majkićeva je rekla da je inicijativa za smjenu Turkovićeve “osveta onih koji nisu imali priliku da budu zaštićeni tamo gdje su trebali biti”.

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Asim Sarajlić smatra da je neutemeljeno obrazloženje predlagača inicijative da je Turkovićeva djelovala samostalno, bez usklađenog institucionalnog djelovanja.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš kaže da Turkovićeva nikada nije zastupala sva tri konstitutivna naroda u BiH.  “Hrvate nikada nije zastupala”, konstatovala je Pendeševa.

Bakir Izetbegović, lider SDA i dopredsjedavajući Doma naroda, istakao je da je Turković sve obratno od onoga što je navedeno u zahtjevu za njenu smjenu, da je aktivna i profesionalna ministrica i da ničega samovoljnog nema u njenom djelovanju. Dodao je da se drži stragija, zakona, Ustava, a to što se te stragije nekome ne dopadaju je druga stvar.

Istakao je da Predsjedništvo BiH nikada nije kritiziralo ono što ona radi, osim pojedinih članova koji rade sve ono što se Turković inputira, mileći pritom na Milorada Dodika.

– Kad tražite da se nekoga smijeni budite konkretni. Nisam čuo šta je to uradila, gdje je prekršila zakon, Ustav, strategije. Da imate kazali biste – rekao je Izetbegović.


(Vijesti.ba)

Komentariši