Zamislite da Njemačka danas slavi Treći rajh: HDZ to radi u BiH

Zamislite da Njemačka danas slavi Treći rajh: HDZ to radi u BiH

Postrojbe HVO-a 1993. godine / Vijesti.ba

Članovi HDZ-a BiH danas su proslavili 29 godina od formiranja tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

– Ona kao politička, ekonomska, teritorijalna organizacija uspostavljena je prije 29. godina, njoj je prethodila Hrvatska zajednica Herceg Bosna, kako bi obranila Bosnu i Hercegovinu kao domovinu i hrvatskog naroda, jednog od tri konstitutivna naroda u BiH, navela je kandidatkinja HDZ-a BiH za Predsjedništvo BiH Borjana Krišto.


Sa današnjeg obilježavanja u Grudama / Vijesti.ba

Treba podsjetiti da je od njenog osnivanja bilo jasno da će se opredijeliti za podjelu Bosne i Hercegovine, što se vidi iz zaključka u njenom osnivačkom aktu gdje se kaže da će bosanskohercegovački Hrvati podržavati suverenost Bosne i Hercegovine sve dotle dok je drugi ne počnu dijeliti. Nije naglašeno da će se oni boriti protiv podjele nego sugerirano da će se pridružiti podjeli nakon što je drugi počnu. Drugi su već počeli, što je među osnivačima „HZ HB“ prepoznato, te oni, kao opravdanje za svoje postupke, tumače kako su Srbi u poodmakloj fazi rasturanja Bosne i Hercegovine.

O tome kako je tzv. Herceg-Bosna branila Bosnu i Hercegovinu svoju riječ je rekao i Međunarodni sud u Hagu kada je 29. novembra 2017. godine donio svoj sud o karakteru te paradržavne tvorevine ocijenivši da je nastala putem Udruženog zločinačkog poduhvata. Njenom je političkom i vojnom vrhu (Prlić, Praljak, Ćorić, Petković, Stojić, Pušić) izrekao kazne od 111 godina zatvora.

Iza Herceg-Bosne je pokolj u Ahmićima izvršen 16. aprila 1993. godine u kojem su pripadnici jedinice Jokeri ubili 116 bošnjačkih civila, veliki broj žena i djece, među kojima i tromjesečnu bebu; pokolj u Stupnom Dolu kod Vareša u kojem je ubijeno 38 Bošnjaka izvršen 23. oktobra 1993. godine; bjesomučno teroriziranje grada Mostara, ubijanje njegovih građana, rušenje njegovih simbola poput Starog mosta.

Tzv. Herceg Bosna je svoju borbu krunisala konclogorima na Heliodromu, u Gabeli,  Dretelju, a urednik BBC-a Jeremy Bowen je nakon presude u Hagu rukovodstvo tzv. Herceg-Bosne opisao kao najgore ratne zločince koje je Evropa vidjela od nacista.


(Vijesti.ba)

Komentariši