Pretrage prije odluke o istrazi i pritvoru zbog malverzacija s plinom

Od petero uhapšenih zbog sumnje u pranje novca i zloupotrebe u trgovini prirodnim plinom blokirano je više od 100 miliona eura; šteta koju su pritom počinili se procjenjuje i na znatno više.

Nakon što ispitaju i Damira Šugora, tužitelji će objaviti šta tačno stavljaju na teret osumnjičenima, a očekuje se da će tražiti i određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora (Pixsell)

28 Aug 2022

Uhapšeni direktor trgovine prirodnog plina u kompaniji INA Damir Škugor u nedjelju bi trebao biti ispitan u USKOK-u nakon čega će tužiteljstvo objaviti hoće li za njega i četvero uhapšenih zbog malverzacija u trgovini plinom zatražiti istražni zatvor o čemu će odlučiti sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda, piše Hina.

U akciji koju su u subotnjim jutarnjim satima pokrenuli USKOK i policija na meti istražitelja uz Škugora su se našli predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik kompanije OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave kompanije Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.Zloupotreba u INA-i: Uhapšenima navodno blokirano više od 100 miliona eura

Blokirano više od 100 miliona eura

Sve osim Damira Škugora već su ispitali USKOK-ovi istražitelji, a kod njega u subotu nisu obavljene sve pretrage, pa su nastavljene dan kasnije. Nakon što i njega ispitaju u sjedištu USKOK-a tužitelji će objaviti šta tačno stavljaju na teret osumnjičenima. Očekuje se da će tražiti i određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora.

Osumnjičeni su, navodno, iskoristili stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu. Kompanija OMS Upravljanje navodno je kupovala plin po netržišno niskoj cijeni od kompanije INA preko kompanije Plinara istočne Slavonije, a onda ga u inozemstvu prodavala po višestruko većoj cijeni.

Zarađeni novac navodno su trošili na nekretnine, a najveći dio novca, kako se doznaje, završio je na računu oca Damira Škugora koji kao penzioner živi u Šibeniku.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši