Paradržava Herceg-Bosna bila je u službi Tuđmanove velikohrvatske politike

Paradržava Herceg-Bosna bila je u službi Tuđmanove velikohrvatske politike

Denis Bećirović / Vijesti.ba

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, oglasio se povodom obilježavanja godišnjice osnivanja paradržave Hrvatske republike Herceg-Bosne.

– Obilježavanje godišnjice osnivanja paratvorevine Herceg-Bosne od strane političkog vrha HDZ-a Bosne i Hercegovine dokazuje da ova politička stranka i njeni sateliti ne dijele niti jednu od temeljnih evropskih vrijednosti. Veličanje paratvorevine čiji su osnivači pred Međunarodnim sudom za ratne zločine osuđeni na ukupno 111 godina zatvora dovoljno govori o njihovim savremenim sljedbenicima. Tvrdnja da je Herceg-Bosna „unesena“ u sastav savremene Bosne i Hercegovine je teška laž i manipulacija HDZ-a. Činjenica je da je Herceg-Bosna formirana kako bi bila etnički očišćena od Bošnjaka i Srba, te „iznesena“ iz međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine i pripojena Republici Hrvatskoj. Ovakva namjera je dokazana pred haškim Tribunalom koji je tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske označio kao nositelja tog udruženog zločinačkog pothvata – rekao je Bećirović.

Zločinačka politika

– Žalosno je da 27 godina nakon okončanja agresije protiv države Bosne i Hercegovine još žive politike koje ne prihvataju poraz zločinačkih, rasističkih ideologija koje su nanijele ogromno nesreću građanima Bosne i Hercegovine. Ubistva, progoni, silovanja i koncentracioni logori su zločini za koje su osuđeni osnivači tzv. Herceg-Bosne koje slavi HDZ – naglasio je Bećirović.

Dodao je da je očito da su Dragan Čović i HDZ BiH sljedbenici ove, kako kaže zločinačke politike, jer su, poput njihovih uzora, oni glavni krivci za novovremeno masovno raseljavanje Hrvata iz dijelova zemlje u kojim HDZ ima apsolutnu vlast.

Put u suprotnom smjeru

– Kao što je poražena politika tzv. Herceg-Bosne, biće poraženi i njihovi savremeni sljedbenici. Vrijeme je da politički vrh Republike Hrvatske, te njihovih ekspozitura u Bosni i Hercegovini, poput HDZ-a BiH, prihvate realnost. Vrijeme je da dužno priznanje odaju žrtvama, umjesto što veličaju počinitelje zločina i nagrađuju ih najvišim državnim počastima. Put Bosne i Hercegovine vodi ka integraciji u EU. Separatizmi i sanjanje destabilizirajućih paradržava po ruskom receptu iz Južne Osetije, Donbasa ili Abhazije je put u suprotnom smjeru za koji ni građani ni međunarodna zajednica ne smiju imati razumijevanja – zaključio je Bećirović.


(Vijesti.ba)

Komentariši