Lajčak: EU trenutno nema strategiju za zapadni Balkan

Lajčak: EU trenutno nema strategiju za zapadni Balkan

Foto: Vijesti.ba

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja regiona zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je danas u Beču da Unija trenutno nema strategiju šta da radi sa ovim regionom.

Lajčak je u obraćanju učesnicima Inicijative međuparlamentarne saradnje zapadnog Balkana o temi “Stabilnost i odnosi sa EU – perspektive iz parlamenata”, koju je organizovala Fondacija “Konrad Adenauer”, rekao da je proširenje alat EU, te da je u pristupne pregovore potrebno što prije uključiti sve zemlje zapadnog Balkana, saopšteno je iz parlamenta BiH.

U radu konferencije učestvovala je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Alma Čolo.

Specijalni izaslanik njemačke Vlade za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarazin naglasio je da je Njemačka veoma zainteresirana za nastavak Berlinskog procesa, kao i za teme zelene agende i energije u regionu.

Sarazin je izrazio zainteresovanost za transparentnost izbornog procesa, te za funkcionalnost Federacije BiH, na čemu, kako je rekao, treba raditi nakon izbora.

Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar smatra da novog rata neće biti, da treba raditi na razvoju ekonomskih mogućnosti u regionu, naročito u oblasti energije, IT tehnologija i komunikacija, navodi se u saopštenju.

(Srna)

Komentariši