Kako je Vučić zamaskirao poraz na Kosovu

Kako je Vučić zamaskirao poraz na Kosovu

Foto: Vijesti.ba

Kriza na Kosovu de facto je završena još jednim povlačenjem Srbije, ali nas o tome nisu obavijestile vlasti Srbije, već kosovski premijer Aljbin Kurti i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell.

Najjasnije rečeno Priština nije posustala ni pedalj od svojih namjera, ona je zapravo uspjela da ubijedi Beograd da povuče odluku koju primijenjuje već deset godina. Samim tim više nije bilo potrebe ni da kosovske vlasti dalje insistiraju na mjerama reciprociteta. U srbijanskoj javnosti, to je predstavljeno kao uspjeh. Da li je, pita se Nova.rs.

Da (ne)razmišljaju o tome, vlast je u Srbiji dala novu temu – otkazivanje Evroprajda…

Blokade prijelaza zbog pokušaja Prištine da uvede najprije registarske tablice sa oznakama RSK, a zatim i kosovska dokumenta za sve građane Kosova, pa i one na sjeveru, bile su još jedan uvod u dramu kojoj ćemo svjedočiti naknadno.

Najprije tokom razgovora srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu, koji je završen bez uspjeha.

“Odbili su sve”, rekao je Vučić nakon što je hitno sazvao razgovor sa Srbima s Kosova, a zatim i vanredno obraćanje javnosti.

A odbili su, kako će objasniti, da se uvedu registarske tablice sa neutralnim oznakama KS, ali i da Srbi sa sjevera Kosova budu izuzeti od obaveze da prihvate kosovske lične karte ili da u suprotnom dobijaju ulazno-izlazna dokumenta na 90 dana, koja će dobijati na administartivnom prijelazu. To praktično znači, ako živiš na sjeveru, a nemaš kosovsku ličnu kartu, 89 dana možeš da boraviš na Kosovu, a onda moraš da izađeš sa njegove teritorije i ponovo dobiješ isti dokument na 90 dana. I tako u krug…

Mandatarka, Evroprajd i prođe Kosovo

U međuvremenu bila je sjednicu Predsjedništva SNS-a, na kojoj je trebalo da bude izabran mandatar za sastav nove Vlade.

Javnost je iščekivala odluku, ali je nije čula. Predsjednik Srbije je sve odložio na nekoliko dana. Taj dan došao je u subotu, kad se u 10 sati predsjednik ponovo obratio javnosti i saopštio da Ana Brnabić ostaje na mjestu premijera.

Nije da Vučić nije govorio o Kosovu. Naglasio je da su pred Srbijom važni dani po pitanju Kosova i da slijedi sesija Otvorenog Balkana.

“Naši razgovori sa Albancima su bili teški, naši razgovori sa posrednicima su bili izuzetno teški. Da poručim – nema govora o međusobnom priznanju, neću o tome ni da pričam i nemojte da trošite pare na avionske karte”, rekao je Vučić, a što se dokumenata tiče dodao:

“Mi smo Albancima rekli dvije stvari, što se tiče dokumenata – možemo da ih izdajemo i vama i nama, ali nama je važno da Srbi sa KiM mogu da se kreću i ulaze i izlaze sa teritorije. Mi smo spremni da prihvatimo njihova dokumenta, ali da izdamo jedan opšti “disklejmer” koji bi istakli na administrativni prijelazima, čime bi prihvatili njihova dokumenta”, rekao je on.

Opširnije na portalu Nova.rs.


(Vijesti.ba)

Komentariši