Američki ratni brodovi u Tajvanskom moreuzu, prvi put nakon posjete Pelosi

Posljednjih su godina američki ratni brodovi, a povremeno i savezničkih zemalja poput Velike Britanije i Kanade, rutinski plovili kroz moreuz, izazivajući ljutnju Pekinga.

Krstarice američke mornarice Chancellorsville i Antietam provode operaciju koja je još u toku (AFP)

28 Aug 2022

Dva ratna broda američke mornarice plove kroz međunarodne vode u Tajvanskom moreuzu, potvrdila su tri američka dužnosnika za Reuters, što je prva takva operacija od pojačanih napetosti s Kinom zbog posjete predsjednice Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu.

Posljednjih su godina američki ratni brodovi, a povremeno i savezničkih zemalja poput Velike Britanije i Kanade, rutinski plovili kroz moreuz, izazivajući ljutnju Pekinga, prenosi Hina.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan njena teritorija usprkos prigovorima demokratski izabrane vlade u Taipeiju, pokrenula je vojne vježbe u blizini otoka nakon posjete Pelosi početkom augusta, a te vježbe su nastavljene.

Operacija u toku

Putovanje je razbjesnilo Peking, koji je to vidio kao pokušaj SAD-a da se miješa u unutrašnje poslove Kine.

Dužnosnici su, pod uvjetom anonimnosti, naveli kako krstarice američke mornarice Chancellorsville i Antietam provode operaciju koja je još u toku.

Tajvanski moreuz često je izvor vojnih napetosti otkako je poražena vlada Republike Kine pobjegla u Tajvan 1949. godine, nakon što je izgubila građanski rat s komunistima koji su osnovali Narodnu Republiku Kinu.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši