“Slučaj agreman”: Dodik ima dvije mogućnosti

Autor:Adisa Imamović 27. avg 2022

Izvor: F.Z./N1

Još jedan oštar nastup njemačkih zvaničnika srpam Bosne i Hercegovine. Nakon što je Milorad Dodik glasao protiv davanja agremana novom ambasadoru Thomasu Fitschenu, Nijemci su zaprijetili čak i preispitivanjem podrške bh. evropskom putu. Ministarstvo vanjskih poslova užurbano je odgovorili izrazivši žaljenje zbog nemile situacije, uz nadu da će sve biti riješeno već na narednoj sjednici Predsjedništva, no, sudeći prema izjavama Milorada Dodika, agreman će još dugo ostati na čekanju.

Ambasador Thomas Fitschen još neko vrijeme neće na adresu Skenderija 3, gdje je sjedište njemačke ambasade, uprkos dramatičnom pismu Ministarstva vanjskih poslova ove zemlje. Nijemci su neprijatno iznenađeni, razočarani, a ponašanje Predsjedništva je neprihvatljivo. Nisu se ustručavali ni da zaprijete, bar je tako navedeno u hitnom pismu ministrici Biseri Turković iz Ambasade BiH u Berlinu.

“Ukoliko u kratkom roku ne dobiju jasno objašnjenje, njemačka strana će preispitati svoje dalje ponašanje i potporu BiH u dostizanju proklamovanih vanjskopolitičkih prioriteta, a najprije pristupanja porodici evropskih država, odnosno dobijanju statusa kandidata”, stoji u pismo iz Ambasade BiH u Berlinu.Play Video

Zanimljivo da su Nijemci, iako vrlo dobro svjesni ovdašnje političke situacija, i ovoga puta generalizovali, potcrtavajući odgovornim sve, a ne isključivo jednog čovjeka, Milorada Dodika. Stoga su zatražili hitno očitovanje Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Umjesto toga, dobili su odgovor Ministarstva vanjskih poslova. Traže razumijevanje, uz pojašnjenje da pojedini politički akteri pokušavaju podrivati dugogodišnju bileteralnu saradnju dvije zemlje, te da će učiniti sve da spriječe negativne sile da uspiju u namjeri. No, Milorad Dodik odlučan – “Njemačka ne želi dobro Republici Srpskoj, nećemo dati agreman čovjeku koji nosi sablju da nam siječe glave”, kaže.

“A nisam glup da ne razumijem da njihov novi ambasador dolazi da realizuje njihove planove, a njihova politika je Rezolucija Bundestaga. Pa nam šalju vojnike, pa nam šalju onog nelegalnog tipa koji bjesni na televiziji, pokazuje kako to rade Nijemci kada su bijesni, i ja sad treba da čekam njegovo bjesnilo ponovo, ili neko da čeka ovdje kad će on pobjesniti šta će uraditi u bijesu, pa nam vode politiku satanizacije Srba, pa nam kažu ne možete ovo, ne možete ono..”, navodi Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

O ovom pitanju Predsjedništvo BiH bi trebalo raspravljati već na narednoj sjednici koja još nije zakazana, novi njemački ambasador podršku bi mogao dobiti glasovima Komšića i Džaferovića, ukoliko Milorad Dodik ne pokrene pitanje zaštite entitetskog interesa. U tom slučaju kako bi opravdao svoj potez mora dobiti 2/3 podrške poslanika u NSRS.

Od trenutka glasanja na sjednici Predsjedništva, Milorad Dodik će imati 48 sati da pokrene pitanje zaštite entitetskog interesa, ako ostane pri stavu da ambasadoru Fitschenu ne odobri agreman. Ako to pak učini, stvari se komplikuju, i to pred izbore. A u aktuelnom sazivu Narodne skupštine, Dodik bi morao privući i glasove tamošnje opozicije, inače mu je sav napor uzaludan.

Komentariši