Rusija blokirala UN-ovu deklaraciju o nuklearnom razoružanju

Prema izvorima bliskim pregovorima, Rusija se posebno protivila dijelovima koji se tiču ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje koju je okupirala ruska vojska.

Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) je tema sastanka 191 potpisnice svakih pet godina (EPA / Ilustracija)

27 Aug 2022

Rusija je blokirala usvajanje zajedničke deklaracije Ujedinjenih naroda o nuklearnom razoružanju, nakon četverosedmične konferencije, te osudila, kako je navela, “političke” aspekte teksta, javlja agencija France Presse.

Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT), koji je tema sastanka 191 potpisnice svakih pet godina, nastoji spriječiti širenje nuklearnog oružja, promovirati potpuno razoružanje i saradnju u mirnodopskoj upotrebi nuklearne energije, prenosi Hina.

“Naša delegacija ima jednu ključnu primjedbu na neke paragrafe koji su očigledno političke naravi”, rekao je ruski predstavnik Igor Višnevecki i dodao da Rusija nije jedina zemlja koja ima primjedbe na tekst.

Australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong, kako javlja BBC, rekla je da je “duboko razočarana” izostankom dogovora.

“Rusija je opstruirala napredak odbijajući prihvatiti predloženi tekst koji su prihvatile sve druge države”, rekla je.

Zabrinutost zbog vojnih aktivnosti oko ukrajinskih elektrana

Američka predstavnica, ambasadorica Bonnie Jenkins, rekla je da SAD “duboko žali zbog ovog ishoda, a još više zbog ruskih akcija koje su nas dovele tu gdje smo danas”.

Prema izvorima bliskim pregovorima, Rusija se posebno protivila dijelovima koji se tiču ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje koju je okupirala ruska vojska.

U najnovijem nacrtu teksta izražena je “ozbiljna zabrinutost” zbog vojnih aktivnosti oko ukrajinskih elektrana, uključujući Zaporožje, kao i zbog gubitka ukrajinske kontrole nad takvim mjestima i negativnog utjecaja na sigurnost.

Na posljednjoj konferenciji 2015. godine također se nije mogao postići dogovor o ključnim pitanjima.

Na otvaranju ovogodišnje konferencije, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je da se svijet suočava s “nuklearnom opasnošću koja nije viđena od vrhunca Hladnog rata”.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši