Pala prva klapa Zafranovićevog filma o djeci Kozare

Lordan Zafranović kaže da će ‘Zlatni rez 42 (Djeca Kozare)’ biti savremeni film o svijetu u kome danas živimo koji je pun kontradikcija, ratova, užasa, izbjeglica, gladi.

Radnja filma je smještena u 1942. godinu, ali korespondira sa vremenom u kome živimo, kaže Zafranović (Pixsell)

27 Aug 2022

Prva klapa filma Zlatni rez 42 (Djeca Kozare) pala je u mjestu Slatina nadomak Knjaževca, a reditelj Lordan Zafranović je rekao Tanjugu da snima univerzalnu priču o pobjedi nad zlom koja mora biti razumljiva svima u svijetu.

Zafranović je rekao da nakon pet godina rada na finasiranju i problema tokom pripremnog perioda osjeća radost što je konačno počeo snimanje filma za koga očekuje da “kvalitetom izađe van okvira bivše Jugoslavije”.

Zafranović je rekao da će Zlatni rez 42 (Djeca Kozare) biti “savremeni film o svijetu u kome danas živimo”, a koji je “pun kontradikcija, ratova, užasa, izbjeglica, gladi, što nije obećavalo 21. stoljeće”.

Prema njegovim riječima, priča je smještena u 1942. godinu, ali korespondira sa vremenom u kome živimo.

‘Poruka nade’

Autor filmova sa tematikom Drugog svjetskog rata: Okupacija u 26 slika (1978) i Pad Italije (1981), kao i dokumentarca Krv i pepeo Jasenovca (1983) je rekao da ne smije da se zaboravi zlo i strahovita tragedija “koja traje do današnjeg dana u kulturi sjećanja”.

“Ali to nije dovoljno da bi se napravio dramatičan film koji će korespondirati sa cijelim svijetom i koji će biti potpuno jasan onome iz Tokija, Pekinga, Beograda i Zagreba”, naveo je Zafranović.

Reditelj je dodao da “treba napraviti univerzalnu priču koja će da kaže da je zlo nešto što treba spriječiti, sjeći u korijenima, pogotovo nacionalizam”.

Zafranović je naveo da je nacionalizam “na ovim prostorima stvorio tolike nesreće narodima koji su ga upotrebljavali kao oružje” i da se tim narodima “najviše vraćao kao tragedija”.

“Film ima poruku nade, jer da pobjeđuje zlo mi danas ne bi razgovarali ovdje. Civilizacija poznaje dobro i ide dalje. Po koju cijenu i način vidjet ćemo u ovom filmu”, rekao je Zafranović.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši