Objavljeni sudski dokumenti o pretresu Trumpovog imanja na Floridi


Pripadnici tajne službe čuvaju stražu ispred kuće bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Mar-a-Lagu nakon što je Trump rekao da su je agenti FBI-a izvršili prepad, u Palm Beachu, Florida, SAD, 8. augusta 2022.

Pripadnici tajne službe čuvaju stražu ispred kuće bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Mar-a-Lagu nakon što je Trump rekao da su je agenti FBI-a izvršili prepad, u Palm Beachu, Florida, SAD, 8. augusta 2022.Podijelite

Američko ministarstvo pravde objavilo je sudske dokumente – poznate kao afidaviti – koji su uvjerili sudiju da odobri pretres imanja Donalda Trumpa u Mar-a-Lagu na Floridi.PROČITAJTE I OVO:Donald Tramp tužio Ministarstvo pravde zbog pretresa u Mar-a-Lagu

Afidavit od 32 stranice, čak i u svojoj jako redigovanoj formi, nudi do sada najdetaljniji opis vladinih dokumenata koji su bili pohranjeni na Trumpovom imanju Mar-a-Lago dugo nakon što je napustio Bijelu kuću i otkriva ozbiljnost zabrinutosti vlade da su dokumenti tamo bili ilegalno.

Agenti FBI-a pretražili su Mar-a-Lago 8. augusta kako bi otkrili da li je Trump nepropisno postupao s vladinom dokumentacijom kada je napustio funkciju. Naime, američki predsjednici su dužni prenijeti dokumente i e-mailove u Nacionalnu arhivu kada napuste funkciju.

U dokumentu se navodi da je od petnaest kutija, njih 14 navodno sadržavalo povjerljive podatke.

Prema izjavi pod zakletvom, bilo je 67 dokumenata označenih kao ‘povjerljivo’, 92 dokumenta označena kao ‘tajna’, a 25 dokumenata označena kao ‘strogo povjerljivo’.

Neki od tih povjerljivih zapisa bili su pomiješani s drugim dokumentima, uključujući novine, časopise i razne spise, navodi se u izjavi u kome se citira pismo iz Nacionalnog arhiva.

“Vjeruje se” da su “dodatni dokumenti” sa povjerljivim informacijama i dalje u Trumpovoj kući na Floridi, navodi se u izjavi pod zakletvom.

Nijedan prostor na Trumpovom imanju Mar-a-Lago nije bio ovlašten za skladištenje povjerljivog materijala, takođe se navodi u dokumentu.

“Također postoji vjerovatan razlog za vjerovanje da će se u prostorijama naći dokazi o opstrukciji”, dodaje se.

Afidavit uključuje dokaze koje su prikupili tužioci i mogao bi otkriti nove detalje o istrazi.

Ali, mnogi dijelovi su zatamnjeni, jer je Ministarstvo pravde reklo da bi detalji u njemu mogli ugroziti istragu koja je u toku.

Navode i potrebu da se zaštiti sigurnost civilnih svjedoka i osoblja za provođenje zakona.

Pretres početkom augusta bio je prvi put da je dom bivšeg predsjednika pretresen u okviru kriminalističke istrage.

Trump je negirao da je uradio bilo šta loše.

Izvor: BBC, AP

Komentariši