NJEMAČKI DEUTSCHE WELLE O SKANDALOZNOM DODIKOVOM POTEZU: “Nezabilježena diplomatska glupost…”

U svakom slučaju, razloge Dodikove odluke i odbijanja agreementa, možda treba tražiti u događaju od prije nekoliko dana, kada je Njemačka obustavila novac za kasarnu Oružanih snaga BiH u Doboju.Milorad Dodik (Foto: AA)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odbio je dati saglasnost novom njemačkom ambasadoru toj zemlji. To bi BiH moglo stajati kandidatskog statusa za EU, prenosi Deutsche Welle.

Prije dva dana održana je sjednica Predsjedništva BiH, nakon koje je Milorad Dodik najavio blokadu svih projekata na nivou Bosne i Hercegovine, koji se odnose na Federaciju.

Osim projekata za FBiH, tu ništa ne može da prođe. Ne mogu više da podržavam razvojne projekte u FBiH. Nije mi drago, ali tako moram da radim zbog patološkog odnosa druga dva člana Predsjedništva BiH prema razvojnim projektima u Republici Srpskoj”, upozorio je Dodik, nakon što su odbijeni svi njegovi prijedlozi na sjednici Predsjedništva.

Ono što je uslijedilo, nije išlo u smjeru razvojnih projekata, ali bi posljedice u političkom smislu mogle biti mnogo gore, smatraju analitičari. Ne samo za jedan entitet, nego i za cijelu državu. Dodik je na sjednici glasao protiv davanja saglasnosti (agreementa) novom ambasadoru Njemačke u BiH, Thomasu Fitschenu. Nekoliko sati kasnije iz Njemačke je stigla reakcija na ovu odluku, odakle traže da se u roku od dva dana izjasne o ovakvom potezu. Mediji već prenose da bi u suprotnom BiH mogla ostati bez podrške Berlina, uključujući i proces dobivanja kandidatskog statusa za EU.

Iznenađenje nakon 30 godina saradnje

Ministarstvo vanjskih poslova BiH primilo je i dopis u kojem se tražio hitan sastanak s otpravnikom poslova Ambasade BiH u Berlinu.

“Njemačka strana neugodno je iznenađena i razočarana informacijama da Predsjedništvo BiH nije dalo agreement Nj. E. Fitschenu. Od Predsjedništva BiH traže da u idućih 48 sati da jasna objašnjenja o razlozima i pozadini ovakve odluke. Neprihvatljivo je ovakvo ponašanje, kao i da se ovakvo nešto dogodi nakon 30 godina bilateralne saradnje dviju zemalja”, stoji u dopisu Ambasade BiH u Berlinu, gdje se dalje upozorava da ukoliko ne dobiju jasno objašnjenje, da će preispitati svoje daljnje ponašanje i podršku BiH u vanjskopolitičkim prioritetima, posebno u dobivanju kandidatskog statusa za EU.

Za pojedine analitičare upečatljivo je što se odgovornost traži od cijelog državnog vrha, iako je Dodik glasao za odluku.

“Apsolutno neodgovoran, politički nezreo potez koji samo potvrđuje ono što već svi u svijetu znaju – politika Milorada Dodika je štetna za sve u Bosni i Hercegovini, a najviše za državljane Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Srpskoj”, rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, naglasivši da “zbog Dodikove secesionističke i proruske politike milionski vrijedni projekti Evropske unije i Njemačke za RS su blokirani i na čekanju”.

U svakom slučaju, razloge Dodikove odluke i odbijanja agreementa, možda treba tražiti u događaju od prije nekoliko dana, kada je Njemačka obustavila novac za kasarnu Oružanih snaga BiH u Doboju.

“Nije zgodno imati probleme s Njemačkom, ali nikakav novac nije dovoljan da se sruši karakter srpskog naroda, što Nijemci moraju razumjeti”, rekao je Dodik tada, komentirajući odluku o obustavljanju novca, istakavši da je saglasan sa stavom Njemačke da novac za odbranu BiH ne dodjeljuje.

Odmazda za rezoluciju u Bundestagu?

“Kada Njemačka u Bundestagu donese rezoluciju u kojoj se poziva na ukidanje Republike Srpske i da se napravi drugi sistem uređenja u BiH, onda se moramo protiviti. Kako misle da kasarnama u Federaciji BiH novac daju. Ako sljedeću odluku budu htjeli realizirati, neće moći ni u FBiH, kada je riječ o odbrani. Ako hoće tu podjelu BiH, saglasan sam, a 200 hiljada eura (koliki je bio iznos za dodjelu kasarni u Doboju) za Njemačku je smiješno“, zaključio je Dodik.

Bivši ambasador BiH Slobodan Šoja, koji je i ranije govorio za DW o diplomatiji Bosne i Hercegovine, reagirao je na svom Facebook statusu, napisavši da se moglo očekivati da će osobe koje su kako je rekao, odavno obesmislile i sebe i svijet iz kojeg dolaze i koje predugo guše i sebe i nas, kad-tad dotjerati vlastito ludilo do krajnosti.

“Odbijanje agreementa novom njemačkom ambasadoru je ta krajnost i očigledan dokaz ne samo amaterizma i nepromišljenosti već i nervoze i panike jednog očito pogubljenog čovjeka koji već dugo pravi nepopravljivu štetu, prije svega Srbima i Republici Srpskoj”, kaže Šoja, ocjenjujući Dodikov potez kao nezabilježenu diplomatsku glupost koja bi ga mogla i morala skupo koštati.

‘Ne obrazlagati, ali završiti budalaštinu‘

“Ova nediplomatska pljuska Njemačkoj je toliko čudna i suluda da je Njemačka također odlučila učiniti nešto nediplomatski i prekršiti Bečku konvenciju. Naime, kad jedna zemlja odbije dati agreement, prema odredbama Bečke konvencije, nije obavezna obrazložiti odluku. A Njemačka nam sad daje 48 sati da dobije objašnjenje! Razumljiva je ljutnja, ali treba se držati diplomatskih pravila. Nijemcima treba dati do znanja da im nećemo ništa obrazlagati jer im je sve jasno, uvjeravajući ih da će se to pitanje brzo riješiti”, naglašava Šoja, pozivajući Šefika Džaferovića da hitno sazove novu sjednicu Predsjedništva BiH koje mora dati agreement novoimenovanom njemačkom ambasadoru, nezavisno o tome kako će Dodik glasovati.

“Ako u roku od 72 sata Dodik ne pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa (a toplo bih mu savjetovao da to ne čini) onda se smatra da je novi ambasador dobio agreement. I tako se obavezno mora što prije završiti ova budalaština”, zaključuje Šoja na svom Facebook profilu.

Komentariši