Mapa: Koliko stranih jezika govorimo?

Podaci Eurostata pokazuju da većina Britanaca ne govori nijedan strani jezik, a slično je i u Bosni i Hercegovini.

(Infogram/Al Jazeera)

Edah Henić 27 Aug 2022

Posljednje veliko Eurostatovo istraživanje poznavanja jezika iz 2016. godine pokazalo je da trećina (35,4 posto) radno sposobnih odraslih osoba (dob od 25 do 64 godine) u Evropskoj uniji ne poznaje nijedan strani jezik. Sličan postotak ispitanih (35,2 posto) je reklo da poznaje jedan strani jezik, dok je oko petine ispitanih (21 posto) reklo da govori dva strana jezika. Manje od desetine ispitanih (8,4 posto) reklo je da govori tri ili više stranih jezika.

Zastupljenost multijezičnosti značajno se razlikovala među članicama Unije. U Luksemburgu je više od polovice ispitanih (51,2 posto) reklo da govori tri ili više stranih jezika. Na drugom mjestu je Finska (44,9 posto), a na trećem Slovenija (37,7 posto). S druge strane, u Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji manje od tri posto ljudi je reklo da govori tri ili više jezika.

U 2016. godini više od polovice radno sposobne populacije u Bugarskoj (50,5 posto), Mađarskoj (57,6 posto), Rumuniji (64,2 posto) i Velikoj Britaniji (65,4 posto) je navelo da ne govori nijedan strani jezik. Nasuprot tome, 2016. bilo je osam država članica EU u kojima je manje od 10 posto stanovništva izjavilo da ne poznaje strane jezike. Među njima, najmanji udio je zabilježen u Švedskoj, gdje je manje od četiri posto ispitanih izjavilo da ne zna nijedan strani jezik.

Stanje na Balkanu: U BiH slabo poznavanje stranih jezika

U nastavku smo izdvojili detaljne podatke za zemlje iz regije obuhvaćene istraživanjem.

U Sloveniji je 15,9 posto ispitanih reklo da ne govori strane jezike, jedan strani jezik govori 20,7 posto, dva jezika – 25,7 posto, a tri i više jezika govori 37,7 posto ispitanih.

Eurostatovi podaci za Srbiju pokazuju da u toj državi oko petina stanovništva ne govori strane jezike, a najveći postotak govori jedan strani jezik – 37,2 posto. Tri ili više jezika govori petina ispitanih (20,5 posto).

Podaci za Hrvatsku pokazuju da 26,8 posto stanovništva ne govori nijedan strani jezik, a skoro polovica (45,2 posto) je reklo da govori jedan strani jezik.

U Sjevernoj Makedoniji je gotovo trećina ispitanih (31,7 posto) rekla da ne govori strane jezike. Jedan strani jezik govori 38,6 Makedonaca, a tri ili više – 9,7 posto.

U Bosni i Hercegovini je čak 61 posto ispitanih reklo da ne govori strane jezike. Gotovo trećina ispitanih (30,8 posto) navela je da govori jedan strani jezik, a samo 0,7 posto da govori tri ili više jezika.IZVOR: AL JAZEERA

Komentariši