Iffland i Popovici pobjednici Red Bull Cliff Divinga

Sedmo gostovanje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva koje se održavalo danas u Mostaru donijelo je još jedan sportski spektakl za pamćenje, a laskave titule kralja i kraljice Starog mosta ponijeli su Australka Rhiannan Iffland i Rumun Constantin Popović.

Uz zdušnu podršku velikog broja gledalaca okupljenih na platou ispod mosta, na obalama, okolnim stijenama, terasama, čak i u čamcima, najbolji svjetski skakači i skakačice priredili su još jedan spektakl, impresioniravši sve svojom smionošću i nevjerovatnim skokovima od kojih zastaje dah, priopćili su iz organizacije natjecanja.

Natjecanje je danas pratilo 12.000 gledalaca, dok ih je u sva tri dana bilo više od 20.000.

Publiku je prije početka natjecanja pozdravila Lana Pudar, evropska prvakinja u plivanju, izazvavši erupciju oduševljenja. Potom je sarajevski skakač Dino Bajrić izveo tradicionalnu “lastu” sa Starog mosta, a uvodni dio programa okončao je naš poznati interpretator sevdalinke Božo Vrećo, otpjevavši čuvenu sevdalinku “Što te nema”.

U izvrsnoj atmosferi, natjecatelji su s platformi visokih 27 metara (muškarci) odnosno 21 metar (žene) počeli s izvođenjem skokova na granici mogućeg.

U ženskoj konkurenciji, petostruka prvakinja Rhiannan Iffland nije dopustila nikakva iznenađenja. Dominantnim nastupom Australka je došla do hat-tricka pobjeda na Starom mostu, odnosno do četvrtog trijumfa ove sezone, i nastavila suvereno koračati ka odbrani titule. Drugo i treće mjesto zauzele su Kanađanke Molly Carlson i Jessica Macaulay.

U natjecanju muškaraca pobjeda je pripala Rumunu Constantinu Popoviću, koji je ponovio uspjeh iz Mostara 2019. godine. Drugi je bio još jedan Rumun, Catalin Preda, čiji su fantastični skok u finalnoj seriji sudije nagradile sa čak četiri desetke.

Treće mjesto zauzeo je Englez Aidan Heslop, koji je u završnoj seriji izveo trenutno najteži skok u prvenstvu – četvorostruki salto sa tri i po vijka iz zaleta zgrčeno (koeficijent težine 6,2), izazvavši salve aplauza u publici.

Legendarni Gary Hunt je ostao bez pobjedničkog postolja, završivši četvrti.

Bilo je ovo sedmo uzastopno gostovanje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u našoj zemlji, koje je još jednom u svijet odaslalo lijepe slike iz grada na Neretvi i pokazalo zašto je Mostar jedna od omiljenih lokacija i istinski klasik ovog prvenstva.

Natjecatelji su prvu seriju u četvrtak izveli direktno s luka Starog mosta, odavši na taj način počast višestoljetnoj tradiciji skokova u Mostaru.

Program današnjeg natjecanja vodili su Zoran Filičić, novinar i komentator italijanskog Sky Sporta, te Stihi i Gagara iz sarajevskog umjetničkog kolektiva Helem Nejse. Gledaoce su u pauzi između treće i četvrte serije svojim nastupom razveselili Antonija Batinić i Sandi Duraković.

Na četiri bine u Starom gradu večeras se nastavlja Old Town Street Fest.

Na Hamam Stageu nastupaju Noa i Helem Nejse, u Old Crew Pubu svira New Primitives Band, u Bijelom Baru je Sandi Duraković Bend, a za kraj večeri slijedi RBCD After Party u klubu Alibaba.

Naredna stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2022. je u Sisikonu (Švicarska) za dvije sedmice, a novi šampioni bit će okrunjeni na završnici sezone u Sydneyu (Australija) 15. 10..


(Vijesti.ba)

Komentariši