Dogovor Srbije i Kosova: Obezbijeđena mir i stabilnost


Granični prelaz Jarinje, između Kosova i Srbije, 22. april 2022.

Granični prelaz Jarinje, između Kosova i Srbije, 22. april 2022.Podijelite

U prvim reakcijama povodom dogovora Srbije i Kosova o ličnim dokumentima, zvaničnici su poručili da je obezbijeđen mir i stabilnost, ali i da je važno što je postignut reciprocitet u odnosima.

Normalizacija odnosa mora sadržavati reciprocitet, što impliciraju dobrosusjedski odnosi, izjavio je Aljbin Kurti, premijer Kosova, povodom postignutog dogovora.

“Građani Republike Kosovo, za identifikacionim dokumentima koje izdaje naša zemlje, će moći da pređu granicu sa Srbijom na svim graničnim prelazima bez prepreka, dodatnih opterećenja i odlaganja”, naveo je Kurti u objavi na Facebooku u subotu, 27. avgusta.PROČITAJTE I OVO:Kurti se zahvalio Borelju, Lajčaku i Eskobaru zbog dogovora o ličnim dokumentima

“Zahvaljujući snažnim diplomatskim naporima predsednika Aleksandra Vučića danas smo uspeli da dobijemo potrebne garancije EU i time postignemo dogovor koji se tiče slobode kretanja i srpskih dokumenata. Njime smo uspeli da obezbedimo mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i sačuvamo srpske lične karte za Srbe u južnoj pokrajini, kako severno, tako i južno od Ibra”, navodi se u pisanoj izjavi Petra Petkovića, direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, od 27. avgusta.PROČITAJTE I OVO:Postignut dogovor Srbije i Kosova o ličnim dokumentima

Petković je ocijenio da je postignutim dogovorom, kako je rekao, očuvano prisustvo države Srbije na Kosovu.

“To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza”, ocijenio je Petković.

Petković je poručio i da vlasti u Srbiji u narednom periodu očekuju izazovi u vezi sa srpskim registarskim oznakama.PROČITAJTE I OVO:Petković poručio da je dogovorom očuvano prisustvo Srbije na Kosovu

Predsjednica Kosova, Vjosa Osmani, na Facebooku je poručila da je “sloboda kretanja temelj demokratskih društava i evropskih vrijednosti” te da “Republika Kosovo svakim danom sve više doprinosi miru i stabilnosti”.

Zahvalila se Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropskoj uniji (EU) na podršci, te naglasila da će Kosovo “nastaviti našu posvećenost međusobnom priznavanju”.

Prva koja je reagovala iz Vlade Kosova je bila ministarka pravde Albulena Hadžiu (Haxhiu).

Ona je poručila “reciprocitet je princip koji nas čini normalnom državom. Nije protiv nekog, već za nas same”.PROČITAJTE I OVO:Proveravamo: ‘Obmane’ javnosti kosovskih i srpskih političara

Žozep Borelj (Josep Borrell), komesar Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost, objavio je u subotu, 27. avgusta da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o spornom pitanju ličnih dokumenata.

Na Tviteru, Borelj je objavio da je Srbija pristala da ukine dokumenta za vlasnike ličnih karata iz Kosova, dok je Kosovo pristalo da ih ne uvodi za vlasnike ličnih karata iz Srbije.

Komentariši