ADMIR GRELJO – FENOMENALAN USPJEH

ADMIR GRELJO - FENOMENALAN USPJEH

Foto: Vijesti.ba

Fenomenalne vijesti dolaze nam sa Univerziteta u Baselu: profesor Admir Greljo od februara naredne godine preuzima poziciju docenta za oblast Teorijske fizike čestica i kosmologije!

Ovaj veliki uspjeh još većim čini činjenica da je izborni proces bio izuzetno kompetitivan.

Profesor Greljo je jedan od osnivača Asocijacije za napredak nauke i tehnologije te koristimo ovu priliku da mu čestitamo i poželimo mnogo uspjeha na novoj poziciji, saopćila je Asocijacija za napredak nauke i tehnologije.

Admir Greljo rođen je 1989. godine u Trebinju. Sve do ljeta 1992. godine, kada je početkom rata u Bosni i Hercegovini s porodicom protjeran iz svog doma, živio je u Gacku. Proljeće 1993. godine dočekao je u Mostaru, gdje je počelo njegovo drugo djetinjstvo. U tom za njega posebnom gradu završio je osnovno obrazovanje.

Studirao je na Univerzitetu u Sarajevu.

– Moje kolege su se obrazovale na najprestižnijim svjetskim univerzitetima, a ja s ponosom ističem svoj Univerzitet u Sarajevu na kojem sam stekao zvanje teorijskog fizičara.

Doktorirao je na Univerzitetu u Ljubljani 2014. godine. Potom je obavljao postdoktorsko istraživanje na Institutu za fiziku Univerziteta u Cirihu i Institutu za fiziku Univerziteta Johannes Gutenberg u Mainzu. Od 2018-2020 radio je kao viši naučni saradnik u CERN-ovom Odsjeku za teorijsku fiziku. Od 2020. godine drži profesorsko zvanje SNSF Eccellenza na Institutu za teorijsku fiziku Univerziteta u Bernu, gdje je osnovao svoju prvu istraživačku grupu.

Greljovi istraživački interesi pokrivaju širok spektar tema iz fizike čestica i kosmologije. On istražuje teorijske osnove za nove fizičke fenomene koji se mogu otkriti u sadašnjim i budućim visokoenergetskim sudaračima, kao što je Veliki hadronski sudarač u CERN-u. Njegov istraživački projekat koji finansira SNSF ima za cilj da razumije zašto se elementarne čestice materije repliciraju u tri generacije i zašto imaju tako neobične mase.

(Vijesti.ba)

Komentariši