Turković pisala svjetskim liderima zbog Izbornog zakona

Turković pisala svjetskim liderima zbog Izbornog zakona

Foto: FENA

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je pismo državama G7 i Vijeća za implementaciju mira (PIC), u kojem je upozorila na posljedice ako se usvoji prijedlog izmjena Izbornog zakona, koje su predložile stranke s hrvatskim predznakom.

U pismu, koje je napisano 24. augusta, Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH nazvala je strankom krajnje desnice koja predlaže izmjene, kako je navela, protivne demokratskim vrijednostima slobodnih i poštenih izbora, prenosi portal Klix.ba.

– Usvajanjem ovih izmjena dodatno bi se diskriminirali Jevreji, Romi i manjine koje u Bosni i Hercegovini ne bi bile predstavljene na najvišoj razini. Time bi se u mojoj državi zacementirao diskriminatorni sistem prema manjinama – ukazala je Turković.

Prema njenim riječima, predloženim izmjenama Izbornog zakona HDZ bi imao još više delegata, tj. bio bi prezastupljen u Domu naroda. Napomenula je da za ove prijedlog lobira i Hrvatska.

– Ovaj prijedlog je u pojedinim evropskim prijestolnicama dobio na snazi, usljed lobiranja hrvatske vlade koju čini HDZ. Uredu visokog predstavnika (OHR) se prijeti silom ako ne prihvati ove izmjene – navela je.

Ponovila je da bi njihovo usvajanje bio udarac za demokratske vrijednosti, za koje je istakla da “smo platili visoku cijenu braneći nezavisnost države”. Turković je podsjetila da su manjine stoljećima integrativni dio Bosne i Hercegovine te da se ne može pregovarati o isključivanju nekoga po etničkim ili vjerskim osnovama.

– Osjećam da mi je moralna dužnost da vas pozovem da podignete svoj glas protiv onih čijim se prijedlozima ugrožava naša demokratija. Ako vam vrijeme dozvoljava, bila bi mi čast da vam lično ukažem na ovu važnu i delikatnu stvar, u vrijeme i na mjestu koje vama odgovara – zaključila je ministrica Turković u pismu državama G7 i PIC-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši