Saudijska Arabija pokreće veliki projekat Rua Al Madinah u blizini Poslanikove džamije

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pokrenuo je infrastrukturne radove i otkrio glavni plan za projekat ‘Rua Al Madinah’, na lokaciji istočno od Poslanikove džamije.

Projekt ‘Rua Al Madinah’ provodit će se na lokaciji istočno od Poslanikove džamije (Reuters)

26 Aug 2022

Piše: Ahmed Abdullah

U sklopu projekata usmjerenih na unapređenje usluga koje se pružaju hodočasnicima u Medini, saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pokrenuo je infrastrukturne radove i otkrio glavni plan za projekat “Rua Al Madinah”, na lokaciji istočno od Poslanikove džamije.

Projekt provodi holding kompanija Rua Al Madinah, u vlasništvu Fonda za javna ulaganja, koji se bavi razvojem nekretnina u gradu Medini.

Saudijski prijestolonasljednik je istakao da će projekat, u skladu s ciljevima saudijske “Vizije 2030”, pomoći da se kapaciteti za primanje hodočasnika do 2030. godine povećaju na 30 miliona u narednim godinama, a provodit će se prema najvišim međunarodnim standardima.

Projekat nudi kompletna rješenja za transport

Princ Mohammed bin Salman ističe, u izjavama koje je objavila Saudijska novinska agencija (SPA), da će projekat biti izgrađen na ukupnoj površini od 1,5 miliona kvadratnih metara. Sadržavat će 47.000 hotelskih soba do 2030. godine, a 63 posto površine projekta činit će otvoreni trgovi i zelene površine koje će posjetiteljima olakšavati pristup Poslanikovoj džamiji.

Projekat nudi kompletna rješenja za transport, koja uključuju devet autobuskih stanica, stanicu metroa, stazu za samovozeća vozila i podzemna parkirališta. To će omogućiti lakši pristup Poslanikovoj džamiji i okolnim stambenim i trgovinskim objektima, te otvoriti brojne mogućnosti za zapošljavanje.

Cilj projekta je poboljšati usluge koje se pružaju hodočasnicima u Medini kao modernom islamskom i kulturnom odredištu, budući da se oslanja na savremene mehanizme urbanog planiranja, sveobuhvatne razvojne koncepte i naprednu infrastrukturu koja pruža inovativne usluge, doprinoseći time poboljšanju kvalitete života i poboljšanju udobnosti i luksuza. Također, na taj način će se obogatiti iskustvo stanovnika i posjetitelja Medine, jer će se poboljšati nivo usluga koje im se pružaju, te povećati hotelski kapaciteti i kvaliteta usluga na lokaciji istočno od Poslanikove džamije.

Rua Al Madinah Holding je rekao da će, osim doprinosa u postizanju ciljeva u sektoru hadža, umre i posjeta navedenih u saudijskoj ”Viziji 2030”, kroz svoje projekte usmjerene na obogaćivanje iskustva stanovnika i posjetitelja Medine, ovaj projekat oživjeti kulturnu i arhitetonsku baštinu grada. Projekt će prikazati mnoge povijesne spomenike koji su od velikog značaja, a jedinstveno naslijeđe svetog grada bit će vidljivo u dizajnu svih zgrada i objekata.

Prilika za zapošljavanje

U tom kontekstu, Ahmed Al-Juhani, izvršni direktor kompanije “Rou'a Al-Madina”, izjavio je za saudijski kanal Al-Ekhbariya da će “projekt dodati 140 milijardi saudijskih rijala BDP-u kada bude završen. Također je dodao da će istovremeno pružiti priliku za zapošljavanje radnika kroz fazu izgradnje i razvoja projekta do 2030.

Sa svoje strane, princ Faisal bin Salman bin Abdulaziz, guverner provincije Medina, opisao je projekat ”Rua Al Madinah” kao ”jedan od najvažnijih i najambicioznijih razvojnih projekata koji će doprinijeti jačanju vjerske i kulturne dimenzije grada Medine. Također, obogaćuje iskustvo posjetitelja i stanovnika, te radi na razvoju sistema usluga koje se pružaju gostima u gradu Božijeg Poslanika, drugog svetog mjesta koje posjećuju milioni muslimana iz svih krajeva svijeta”.

Važno je napomenuti da je Fond za javna ulaganja u Saudijskoj Arabiji 2017. godine najavio osnivanje kompanije “Rua Al Madinah” za urbanistički razvoj čiji je cilj povećati spremnost lokaliteta Poslanikove džamije da ugosti veći broj posjetitelja u Medini. Očekuje se da bi njihov ukupan broj do 2030. godine mogao doseći 23 miliona posjetitelja godišnje.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši