Ruske službe napale informacijske sisteme u Crnoj Gori

Iza cyber napada na državne institucije stoji nekoliko ruskih službi; vrhunac napada još nije dostignut, objavila je Agencija za nacionalnu sigurnost Crne Gore.

Ruske službe napale su 2015. i 2016. informacijski sistem crnogorske vlade, uoči prijema Crne Gore u NATO (Al Jazeera)

26 Aug 20222

Agencija za nacionalnu sigurnost Crne Gore objavila je da iza cyber napada na njene institucije stoji nekoliko ruskih službi, prenose u petak crnogorski mediji, uz ocjenu da je riječ o vrhuncu hibridnog rata.

Agencija navodi da postoji bojazan da vrhunac napada još nije dostignut i da bi na meti mogla biti sva “ključna infrastruktura”, poput elektroenergetskog sistema ili vodoopskrbe.

Navodi da je riječ o napadu kakav nije izveden nigdje drugdje te da je metodologija napada karakteristična za ruske službe.

Vlada je nešto ranije je objavila da je Crna Gora od četvrtka navečer izložena novoj seriji organiziranih cyber napada na njenu informatičku infrastrukturu.

Sjednica Vijeća nacionalne sigurnosti

“Iako su trenutno iz sigurnosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost građana i ekonomskih subjekata i njihovih podataka nije ni na koji način ugrožena. Crna Gora je o detaljima napada, koji su umnogom nalik onima iz 2015. i 2016. godine, informisala međunarodne saveznike”, sapćeno je iz Vlade.

Ruske službe napale su 2015. i 2016. godine informacijski sistem crnogorske vlade, uoči prijema Crne Gore u NATO.

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je zbog informatičkih napada sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

U obraćanju medijima ocijenio je da su najnoviji napadi na Vladine servere politički motivirani te potvrdio da se radi o “vrlo ozbiljnim napadima”.

Naveo je da nadležne službe prate situaciju te da su uključeni Agencija za nacionalnu sigurnost, Uprava policije i Ministarstvo odbrane Crne Gore, prenosi Hina.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši