Objavljen dokument o pretresu Trumpovog imanja na Floridi

Dokument daje više informacija o dokazu koji je vodio do pretrage imanja Mar-a-Lago bivšeg američkog predsjednika ranije ovog mjeseca.

Nije jasno da li će ova istraga dovesti do optužbi protiv Donalda Trumpa (EPA)

26 Aug 2022

Američko Ministarstvo pravde objavilo je pismeni iskaz kojim se potvrđuje istraga imanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi koju je proveo Federalni istražni biro (FBI) ranije ovog mjeseca.

Protiv Trumpa se vodi istraga zbog potencijalno pogrešnog rukovanja dokumentima.

Objavljeni dokumet daje uvid u dokaze koji su vodili do pretresa Trupmovog imanja Mar-a-Lago.

“Agenti FBI-a su, tijekom pretraživanja Trumpove rezidencije na Floridi od 8.kolovoza, pronašli dokumente u njegovoj spavaćoj sobi, ostavi na prvom katu, te u njegovom uredu, koje je bivši američki predsjednik neovlašteno uzeo iz Bijele kuće”, javlja reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Objava dokumenta dolazi nakon što je savezni sudija u četvrtak naredio Ministarstvu pravde da objavi redigiranu verziju koja je bila predata sudu.

“Vlada provodi krivičnu istragu koja se tiče nepravilnog uklanjanja i skladištenja povjerljivih informacija u neovlaštenim prostorijama, kao i nezakonitog prikrivanja i uklanjanja vladinih dokumenata”, navodi se.

Dokument je, zapravo, izjava u kojoj se navodi dokaz koji je bio vjerovatni uzrok da američka vlada traži nalog za pretres doma bivšeg predsjednika.

“U izjavi je navedeno da su sredinom svibnja agenti FBI-a proveli preliminarni pregled 15 kutija koje su na Trumpovom posjedu u Floridi pronađene početkom godine. U dokumentu stoji da su agenti pronašli 184 jedinstvena dokumenta koji su imali oznake – klasificirano. U izjavi je navedeno da je 25 dokumenata označeno kao ‘STROGA TAJNA'”, javlja Puljić.

‘Najveći javni interes’

Ministarstvo pravde se protivilo objavljivanju dokumenta, navodeći da je “vrlo vjerovatno da će on ugroziti buduće istražne korake” i otkriti svjedoke.

Međutim, mediji su tražili da dokument bude javan, ističući “najveći javni interes”.

Sudija Bruce Reinhart rekao je prošle sedmice kako vjeruje da postoje dijelovi izjave koji mogu biti tajni te je naredio Ministarstvu pravde da predoči redigiranu verziju.

Nalog za pretres je izdat 12. augusta, čime je otkrivena istraga Ministarstva pravde.

Sudske bilješke pokazuju da je FBI zaplijenio tajne dokumente iz Trumpovog doma, ali nisu dali detalje o informacijama koje su tu navedene.

Moguća nova kandidatura

Predsjednik Joe Biden je negirao da je imao ikakvo prethodno saznanje o pretresu te je kazao da se ne miješa u istrage Ministarstva pravde.

Trump je rekao da nije učinio ništa loše, tvrdeći da je sa svih dokumenata koje je uzeo iz Bijele kuće kada je otišao sa dužnosti u januaru 2021. godine već skinuta oznaka tajnosti te da bi sam predao dokumente da je neko od njega to tražio.

Nije jasno da li će ova istraga dovesti do optužbi protiv Trumpa, koji je nagovijestio da bi se opet mogao kandidirati za predsjednika 2024. godine.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši