NS nakon sastanka: OHR ide kontra volje Ustavnog suda

NS nakon sastanka: OHR ide kontra volje Ustavnog suda

Foto: N1

Nakon današnjih konsultacija s opozicionim strankama koje su održane u zgradi OHR-a obratili su se Edin Forto, lider Naše stranke te njen član i pravnik Damir Arnaut…

… rekavši da je ovo prvi put da OHR ide kontra volje Ustavnog suda misleći na nametanje izmjena Izbornog zakona koje je predložio Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, a za koji su mnogi rekli da ide “na ruku HDZ-u”.

Arnaut je rekao da su ovo zaista bile konsultacije te da je traženo njihovo mišljenje.

“Mi smo ponovili naše stavove oko potrebe da se izbjegne bilo koja dalja etnifikacija političkog života u BiH te smo naglasili da bi bilo potrebno da OHR i međunarodna zajednica vrate pažnju na korupciju koja je najveći problem u BiH te da se posebno uključe tokom izborne kampanje u propagiranju stavova koji su antikoruptivni i da poruče građanima da se bore za stavove koji će državu odvesti u EU, a ne da se kampanje vode po etničkim temama”, naveo je Arnaut.

Forto je rekao da postoji nekoliko dimenzija razgovora koji se vode.

“Postoji i ono nešto što su oni nazvali ‘paket integriteta’ što znači da se manje krade na izborima što je nevjerovatno da se o tome razgovara sada i da to nije već davno nametnuto nakon što su ubili taj zakon u Domu naroda koji je predviđao da imamo skenere i sl. Druga dimenzija je funkcionalnost Federacije BiH da imamo manje blokada nakon uspostavljanja vlasti. I treći je ovaj politički dio koji suštinski produbljuje etničke podjele u BiH. Mi smo naglasili da sve što vodi boljem integritetu, manjim krađama na izborima i boljoj funkcionalnosti može se nametnuti i danas i sutra i u bilo kojem trenutku. Ali smo apsolutno protiv daljih etničkih podjela pogotovo pred izbornu kampanju”, naglasio je Forto.

Arnaut dijeli isto mišljenje.

“Pogotovo ako se govori o implementaciji propalog pokušaja Borjane Krišto (HDZ BiH) da ukine na Ustavnom sudu taj princip 1:1:1, što znači po jedan iz svakog kantona ako je izabran. Krišto je to pokušla osporiti i tada povukla apelaciju jer joj je rečeno da neće dobiti podršku. I ovo je prvi put da OHR ide kontra volje Ustavnog suda BiH. OHR je ranije implementirao odluke Ustavnog suda, ali ako ovdje imamo nešto što je pokušano pred Ustavnim sudom, zatim povučeno mislim da je to kontraproduktivno i smatram da bi puno bolje bilo da se OHR usmjeri na priču o korupciji pogotovo tokom predizborne kampanje”, ustvrdio je Arnaut.

Forto je dalje kazao da mu je nevjerovatna stvar kada neko kaže da u ovoj situaciji nije moguć dogovor.

“Naravno da je moguć dogovor, ali mislim da je potrebno da neki normalni ljudi sjednu za stol”, poručio je Forto.

Naveli su i to da ne mogu predvidjeti da li će u narednom periodu održati sastanke u zgradi OHR-a te između stranaka posebno.

(Vijesti.ba / N1)

Komentariši