Murphy: Rusija se ne pita o ulasku BiH u NATO

Murphy: Rusija se ne pita o ulasku BiH u NATO

Foto: Agencije

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy) upozorio je da njegova država, kao ni Evropska unija i NATO, neće dopustiti da Rusija ovlada Bosnom i Hercegovinom.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa on je istakao da su SAD, EU i NATO u nizu navrata istakli sasvim nedvosmisleno da su uz suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Suvereno pravo BiH

– Kada je EUFOR percepirao moguće probleme ovdje, povećao je broj svojih vojnika. To je bila ispravna odluka i mi smo je podržali. Mislim da ste mogli vidjeti odgovore Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije i to bi trebalo signalizirati da nećemo ostaviti Bosnu i Hercegovinu Rusiji – rekao je Marfi.

On je posebno istakao da se Rusija ne pita o ulasku BiH u NATO.

– Isto se odnosi i kada je vaš put u EU u pitanju. Te odluke suvereno su pravo BiH.

Prilično je jasno da su građani, kao i političari ove zemlje, postavili kao cilj napredovanje prema i pridruživanje ovim euro-atlantskim institucijama. Mi podržavamo te ciljeve. A to je ono što podržavaju ljudi BiH.

Tako da, kada pogledam šta Rusija radi u ovoj zemlji, mislim da je to ono što je protivno interesima građana BiH.

Neodgovorne izjave

A neke od ruskih izjava su, iskreno rečeno, bile neodgovorne.

Kada pogledate šta Rusija radi u Ukrajini i Evropi sada, brutalnom i barbatrskom agresijom na Ukrajinu, možete zaključiti da Rusija ne drži do interesa ne samo Evrope, već ni Bosne i Hercegovine, a ni zapadnog Balkana. Ona ne želi vidjeti stabilnost, sigurnost, ni mir i prosperitet.

Oni ne žele prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu – ocijenio je Marfi

On je ponovio i svoje stavove iznesene prilikom stupanja na mjesto ambasadora SAD u BiH da su neke izjave Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu o Bosni i Hercegovini “bile nepamente”.

(Vijesti.ba / RSE)

Komentariši